Hoofd-
Vitaminen

Alles over haaien

Angst en nieuwsgierigheid - de makers van de kaskraker "Jaws" verwachtten dergelijke gevoelens bij het publiek, maar het effect overtrof alle verwachtingen. En het gaat niet om de Oscars en de kassa. De grote witte haai die in de film wordt gepresenteerd als een monster hebzuchtig naar menselijk vlees, begon zonder aarzelen te vangen en uit te roeien.

Echter, ichtyologen zullen zeggen dat in de meeste gevallen aanvallen van witte haaien op mensen het gevolg zijn van een onjuiste identificatie van een drijvend object. Vanuit een diepte gezien, zal een duiker of surfer volledig passeren voor een vinpot of een schildpad, en in het algemeen proberen grote witte haaien, vanwege hun nieuwsgierigheid, alles voor een tand.

Tegenwoordig leven ongeveer 3.500 individuen van dit oude roofdier, zeker gevaarlijk en daarom onvoldoende bestudeerd, in de oceanen. Maar zoals elk dier met een onheilspellende reputatie, zal een grote witte haai altijd interessant zijn, vooral voor sensatiezoekers.

De oorsprong van de witte haai

Eerder werd aangenomen dat witte haaien afkomstig waren van een megalodon - een gigantische vis, tot 30 m lang en met een gewicht van bijna 50 ton, 3 miljoen jaar geleden uitgestorven. Maar moderne studies van de overblijfselen van de superpredator hebben het mogelijk gemaakt om vast te stellen dat megalodons tot de Otodontidae-familie behoren, en witte haaien tot de haringhaaienfamilie, dus de aanhangers van de versie zijn sterk verminderd.

Tegenwoordig beschouwen wetenschappers Isurus hastalis, een van de uitgestorven soorten mako-haai, een erkende voorouder van de witte haai. Beide roofdieren hebben bijna dezelfde tandstructuur, alleen in de witte haai tijdens de evolutie langs de randen van de tand gekarteld.

White Shark Taxonomy

De witte haai behoort tot de klasse van kraakbeenvissen (Chondrichthyes), wat betekent dat het skelet geen botten heeft, maar volledig uit kraakbeenweefsel bestaat. Naast haaien hebben pijlstaartroggen en hersenschimmen deze functie.

De witte haai maakt deel uit van de Lamniformes-orde, die grote haaiensoorten combineert met een torpedovormig lichaam.

Dichte toevoeging, een spitse snuit en 5 kieuwspleten lieten ons toe om de witte haai te rangschikken in de familie van haring of laminahaaien (Lamnidae). De naaste verwanten zijn de mako-haai, zalmhaai en lamna.

Het geslacht van witte haaien (Carcharodon) omvat 2 uitgestorven en één moderne soort - de grote witte haai (Carcharodon carcharias), ook wel karharodon genoemd of, dankzij zijn beruchte glorie, de eterhaai.

Het uiterlijk van een grote witte haai

Dit is een gedrongen vis met een dicht lichaam, langwerpig in de vorm van een torpedo. Het hoofd van het roofdier is erg groot, kegelvormig, met een spitse snuit en mond, gebogen parabool. Aan de zijkanten van het hoofd, dichter bij de borstvin, bevinden zich 5 enorme kieuwspleten die zorgen voor waterademhaling..

De borstvinnen zijn groot, langwerpig in de vorm van een sikkel. De eerste rugvin is lang, driehoekig van vorm en groeit iets verder dan de basis van de borstvinnen. Soms is de bovenkant afgerond. De tweede rugvin is erg klein, net als de anale. Op de buikvin van mannen is er een langwerpig element - copulatieve uitgroei.

De bladen van de staartvin van een witte haai van dezelfde breedte, die kenmerkend is voor andere haringhaaien, kunnen een behoorlijke snelheid ontwikkelen voor een aanval.

De naam "witte" haai geeft de kleur van het roofdier niet helemaal correct weer. Het bovendeel en de zijkanten zijn vaak grijs, soms bruin of met een blauwe tint. Er zijn donkere, bijna zwarte exemplaren. Maar de buik van een witte haai is gebroken wit.

Pasgeboren haaien en volwassenen zien er precies hetzelfde uit, maar verschillen alleen in grootte.

Hoeveel weegt een witte haai?

De maximaal mogelijke omvang en het gewicht van karkharodon tot op de dag van vandaag veroorzaken verhitte discussies in wetenschappelijke kringen. In de gezaghebbende encyclopedie van de afgelopen jaren verwijst "Animal Life" in 1971 naar de grootste hoogte van een gemeten witte haai - 11 m, zonder het gewicht aan te geven. De mening van moderne wetenschappers is in dit opzicht echter minder optimistisch. Ichthyologen zijn van mening dat, gezien de ideale leefomgeving, de witte haai tot een lengte van maximaal 6,8 m kan groeien.

Een aantal wetenschappelijke bronnen beweert dat de grootste witte haai in 1945 voor de kust van Cuba is gevangen. De lengte was 6,4 m en een geschat gewicht van 3 324 kg. De metingen waren gebaseerd op een foto van een witte haai, dus sommige experts zijn van mening dat de werkelijke grootte van de vis met minstens 1 meter wordt overschat.

In 1988 werd voor de Canadese kust een witte haai gevangen, die werd gemeten en gewogen. Het was een vrouwtje van 6,1 m lang met een lichaamsgewicht van ongeveer 1900 kg. Deze kopie wordt beschouwd als de enige waarvan de afmetingen en het gewicht betrouwbaar worden bevestigd..

Een interessant feit: als we het gewicht van een grote witte haai vergelijken met grote vertegenwoordigers van andere families, dan zal de massa met dezelfde lengte bijna 2 keer meer zijn!

Volwassenen wegen gemiddeld 680 tot 1.100 kg. Vrouwtjes zijn zwaarder en groter dan mannetjes, hun lengte is 4,6-4,9 m, mannetjes groeien van 3,4 tot 4 m.

Niettemin zijn het niet zozeer de indrukwekkende afmetingen van de grote witte haai die de geest prikkelt, maar zijn dodelijke mond. Inderdaad, grotere roofdieren leven in de diepten van de zee, bijvoorbeeld vertegenwoordigers van de reuzenhaaienfamilie en de tanden van de witte haai zijn op hun eigen manier uniek..

Hoeveel tanden heeft een witte haai

Dit roofdier heeft vandaag de grootste tanden van alle bestaande vissen, hun lengte is ongeveer 5 cm De driehoekige tanden met grove inkepingen langs de randen zijn in verschillende rijen gerangschikt en worden voortdurend bijgewerkt. Het aantal rijen hangt af van de leeftijd van de vis, ze variëren van 3 tot 7. De bovenkaken hebben grotere tanden, de tanden op de onderkaak zijn kleiner, maar scherper.

Elke rij kan 30 tot 40 tanden bevatten, d.w.z. het totale aantal tanden in de mond van een grote witte haai is meer dan 300.

De tanden van de eerste, werkende rij slijten snel en ter vervanging van de verloren gegane tandvlees stijgen en bewegen volledig gevormde nieuwe tanden naar voren. Een dergelijke "transportband" wordt geleverd door mobiliteit in het tandvlees en de korte tandwortels.

Tegenwoordig hoeven fans van kietelende zenuwen geen thrillers over haaien te bekijken. Extreem type ecotoerisme is erg populair - onderdompeling in een kooi wanneer een persoon beschermd door alleen metalen staven de dodelijke mond van het beroemde roofdier op armlengte ziet. Entertainment kost alle bezoekers 50-150 euro. Gevaarlijke ritten wachten op hun klanten op plaatsen met de grootste concentratie vertegenwoordigers van de soort.

Waar zijn de witte haaien

Ondanks de duidelijke neerwaartse trend van de soort, blijven witte haaien alle oceanen bewonen, behalve het noordpoolgebied. De grootste populaties bevinden zich voor de kust van Zuid-Afrika, de Amerikaanse staat Californië, de Mexicaanse staat Baja California, Australië en Nieuw-Zeeland. Vanaf hier komen de beste foto's van de witte haai, die de ziel verkoelt met zijn realisme..

De meeste karkharodons geven de voorkeur aan kustwateren van de gematigde zone met t van 12 tot 24 ° C en blijven bijna onder het wateroppervlak. Grote exemplaren voelen zich echter geweldig in tropische wateren, koude zeeën, in de open oceaan en ook op aanzienlijke diepte. Volgens documentaire gegevens werd ooit een grote witte haai gevangen op een diepte van 1280 m met behulp van industriële bodemwerktuigen..

Vóór de uitvinding van de bakens werd aangenomen dat lange reizen alleen eigen waren aan mannetjes van witte haaien, terwijl vrouwtjes hun hele leven hun inheemse kusten behielden. Het feit van lange migraties door individuen van beide geslachten bewees echter het vermogen om visbewegingen te volgen met behulp van moderne apparatuur.

Voor welk doel grote witte haaien enorme afstanden overbruggen, blijft een mysterie. Zo heeft een persoon er 9 maanden over gedaan om 20 duizend km van de kust van Zuid-Afrika tot Australië en vice versa af te leggen. Wellicht worden langdurige migraties geassocieerd met kweek- of seizoensfluctuaties in de voedselvoorziening in verschillende delen van het assortiment.

Wat eten witte haaien?

Hun dieet is zeer divers, maar ondanks de reputatie van allesverslinders, voeden witte haaien zich voornamelijk met vissen, krabben, kleine zeedieren, koppotigen en tweekleppigen. Haring, sardine, pijlstaartroggen en tonijn worden gevonden in vissen in de magen van gevangen exemplaren. Dolfijnen, bruinvissen, zeebevers, zeeleeuwen en zeehonden worden vaak een prooi voor roofdieren.

De onverteerde resten in de magen van witte haaien bevestigen eens te meer hoe agressief deze roofdieren zijn ten opzichte van andere mariene bewoners. Hun prooi doet niet onder voor die van de spitssnuitdolfijnen, de scherpkopige krokodillen, zeeolifanten uit het noorden, maanvissen en verschillende soorten haaien: de donkere haaienhond, de Australische haaienjuffrouw, de grote blauwe haai, zeevossen en katrana's. Een dergelijk menu is echter niet typerend voor de meeste witte haaien en is eerder een uitzondering..

Witte haaien geven geen aas op en eten graag karkassen van dode walvisachtigen. Verschillende oneetbare objecten, zoals stukjes plastic, hout en hele glazen flessen, worden vaak gevonden in de maag van roofdieren.

Soms oefenen grote witte haaien kannibalisme uit dat niet typerend is voor de soort. Bijvoorbeeld, in de wateren van Australië, voor waarnemers, had een witte haai van 6 meter een beet van zijn familielid van 3 meter.

Met een succesvolle jacht eten roofdieren de toekomst op. Dankzij een vertraagd metabolisme is een witte haai van ongeveer een ton genoeg voor 1,5 maand voor slechts 30 kg walvisblubber. Dit zijn echter puur theoretische berekeningen en in de praktijk eten roofdieren veel meer, terwijl ze jachtvaardigheden demonstreren die zijn aangescherpt door miljoenen jaren van evolutie.

Methoden voor het jagen op witte haaien

Karharodons leven en jagen alleen, maar vertonen soms sociaal gedrag. In de kustwateren van Kaapstad bijvoorbeeld, zie je regelmatig een groep van 2-6 individuen die zich redelijk vreedzaam gedragen in een kudde.

Waarnemingen in de wateren van Zuid-Afrika hebben aangetoond dat er binnen dergelijke groepen een ander soort hiërarchie bestaat. Vrouwtjes domineren mannen, grote individuen boven kleinere. Vertegenwoordigers van verschillende groepen en individuen bepalen tijdens de ontmoeting snel de sociale positie van elkaar en de alfa-leider. Conflicten worden meestal opgelost door waarschuwingsbeten en eindigen daar in de meeste gevallen. Voor de jacht worden witte haaien echter altijd gescheiden.

In tegenstelling tot hun familieleden steken witte haaien vaak hun hoofd uit het water en vangen de geuren op die door de lucht worden gedragen. Dit gebeurt meestal bij het patrouilleren van archipels waar vinpotigen rondlopen..

Als de dieren in het water zijn, begint een witte haai te jagen. Het zwemt naar het slachtoffer onder het wateroppervlak en maakt een scherpe worp, soms half of volledig uit het water springend. Zeehonden of pelsrobben zijn genoeg van onderaf over het lichaam, slepen grote individuen naar een diepte en verdrinken, scheuren dan in stukken en eten. Kleine zwaluwen heel.

Bij mist en zonsopgang vallen de kansen op een witte haai de eerste keer 50/50 aan. Bij een mislukte poging achtervolgt het roofdier de prooi en ontwikkelt hij een snelheid tot 40 km / u.

Noordelijke haaienolifanten, die overvloedig aanwezig zijn voor de kust van Californië, witte haaien bijten erachter, immobiliseren. Vervolgens wachten ze geduldig tot het slachtoffer bloedt en stopt met weerstand bieden.

Dolfijnen zwemmen nooit voorop, waardoor de mogelijkheid om gevaar met echolocatie te detecteren wordt geëlimineerd.

Je zult het niet proberen, je zult het niet weten. Volgens dit principe bepalen grote witte haaien de eetbaarheid van objecten, of het nu een boei of een persoon is. Volgens de statistieken waren er van 1990 tot 2011 139 aanvallen van witte haaien op mensen, waarvan er slechts 29 dodelijk waren.

Zelfs na de aanval vervolgen de karharodons niet opzettelijk mensen, alleenstaande zwemmers die sterven aan een pijnschok worden het slachtoffer. Als er een partner is, wordt de gewonde man gered door van het roofdier af te rijden en de gevarenzone samen te verlaten.

Alleen geboren haaien jagen zelfstandig en vormen geen gevaar voor mensen en grote dieren.

Reproductie van witte haaien

De reproductieve volwassenheid van witte haaien komt laat wanneer de vissen hun maximale grootte bereiken. Vrouwtjes rijpen op 33-jarige leeftijd; mannetjes zijn klaar om te fokken op 26-jarige leeftijd.

Deze roofdieren overleven niet in gevangenschap, daarom bevatten onderzoeken naar hun paargedrag en fokkerij uiterst schaarse informatie..

Grote witte haaien zijn ovovivipare vissen. Dit betekent dat bevruchte eieren achterblijven in de eileiders van de moeder. Embryo's komen uit hen, die zich voeden met eieren die door de eierstokken zijn geproduceerd. Een zwangere vrouw draagt ​​gemiddeld 5-10 embryo's, maar theoretisch kan het nest 2 tot 14 welpen bevatten. In een vroeg en tussenstadium is de maag van het kalf erg gestrekt en gevuld met dooier, en wanneer de eierproductie stopt, verteert de foetus voedingsreserves.

De exacte zwangerschapsduur bij witte haaien is niet bekend, maar wetenschappers denken dat de zwangerschap meer dan 12 maanden duurt. Haaien worden volledig ontwikkeld geboren, van 1,2 tot 1,5 m lang en klaar voor zelfstandig leven..

Hoe lang leeft een witte haai?

De gemiddelde levensduur van een grote witte haai wordt geschat op 70 jaar. Studies gebaseerd op de studie van wervelgroei hebben de leeftijd van de oudste witte haai vastgesteld. Het bleek een reu van 73 jaar te zijn. Niet iedereen slaagt er echter in om te overleven tot vergevorderde jaren.

Eerder geloofden wetenschappers dat het roofdier dat de voedselketen leidt geen natuurlijke vijanden heeft. Maar aan het einde van de vorige eeuw waren er meldingen van een aanval op witte haaien door orka's van nog grotere en meer bloeddorstige roofdieren.

Een andere vijand van de witte haai is een gekamde krokodil, die grote vissen kan omdraaien en gemakkelijk zijn keel of buik kan scheuren.

Watervervuiling, onopzettelijke vangst en stroperij verminderen ook de toch al lage overvloed aan soorten. De prijs van een tand op de zwarte markt is $ 600-800, en de kosten van de kaken van een grote witte haai bedragen $ 20-50 duizend.

Tegenwoordig worden roofdieren beschermd door de wet van veel landen, bijvoorbeeld Australië, Zuid-Afrika, de Amerikaanse staten Florida en Californië. Trouwens, Peter Benchley, de auteur van de beroemde roman "Jaws", had duidelijk niet de negatieve gevolgen van de sensationele verfilming verwacht. Daarom wijdde de schrijver de laatste 10 jaar van zijn leven aan de studie van het oceaanecosysteem en pleitte hij actief voor grote witte haaien..

webmandry.com

Grote witte haai - Karharodon wordt beschouwd als de grootste haai ter wereld, aangezien zijn lichaam ongeveer acht meter lang is en deze haai bijna drie ton weegt..

De grote witte haai leeft in de oceanen in kustwateren met een temperatuur van minimaal 12 °. Dit oceaanroofdier vermijdt ontzilten en zoutarme zeeën. Deze haai komt vooral veel voor voor de kust van Californië..

Vertegenwoordigers van dit geslacht van haaien kunnen aanzienlijke afstanden afleggen en duiken tot een diepte van 1300 meter.

De witte haai wordt genoemd vanwege zijn zeer heldere buik, waardoor de haai onzichtbaar is voor de bewoners van de oceaandiepten in de dikte van de oceaan. De kleur van het bovenlichaam van de vis gaat over in het oceaanwater aan de oppervlakte en zorgt er ook voor dat de haai onopgemerkt blijft.

Karharodon is een andere naam voor de haai en weerspiegelt de kenmerken ervan, die afkomstig zijn van de Griekse woorden: "karcharos" en "odous", wat "scherpe tand" betekent. Een echt grote witte haai is de eigenaar van een enorme mond, bezaaid met vijf rijen driehoekige tanden van vijf centimeter, uitgerust met inkepingen aan de randen. Met behulp van boventanden breekt de haai zijn prooi en houdt deze met zijn ondertanden vast.

De mond van deze haai is zo groot dat acht volwassenen er vrij in konden passen. Daarom kauwt de haai het voedsel niet grondig, maar slikt het in grote stukken in, waarvan het gewicht kan oplopen tot 70 kg, wat gelijk is aan het gemiddelde gewicht van een persoon. Als de prooi klein is, slikt de haai hem heel door.

De grote haai is niet bepaald kieskeurig in voedsel. Samen met grote mariene inwoners kunnen kleine mariene bewoners hun prooi worden. Karharodon weigert geen aas en allerlei afval. In de magen van individueel gevangen exemplaren werden stukjes paard, een hele hond, een lamsbout, een pompoen, een fles en ander afval gevonden.

In Australië wordt een grote witte haai 'witte dood' genoemd. En deze naam rechtvaardigt zichzelf ook, omdat deze haai mensen die in de oceaan of zee zwemmen vaker kan aanvallen dan zijn andere familieleden.

Misschien wordt het agressieve gedrag van de haai geassocieerd met zijn kusthabitat. Een haai valt een persoon aan en neemt hem als zijn gebruikelijke slachtoffer, hoogstwaarschijnlijk als zeehond. In de meeste gevallen veroorzaken haaien ernstig letsel bij een persoon en proberen hem niet op te eten, maar spugen het gewoon uit. Verwondingen door de aanvallen van een grote witte haai zijn echter vaak onverenigbaar met het leven, dus deze haai wordt beschouwd als een kannibaalhaai.

Alle organen van het roofdier zijn ontworpen om te doden. Dankzij zijn uitstekende reukvermogen kan de grote witte haai op een afstand van ongeveer 600 meter ruiken. Haar ogen zijn ontworpen als een kat, dus de haai is goed thuis in het donker. De zijlijn, het sensorische orgaan dat inherent is aan alle vissen, zorgt ervoor dat de haai de kleinste schommelingen in het water op 115 meter van zijn locatie kan opvangen..

De haai begint moord te plegen terwijl hij nog in de embryonale toestand is, wanneer hij zijn zwakke zussen en broers lang voor zijn geboorte absorbeert. Daarom worden er slechts 1 of 2 welpen geboren in de vrouwelijke grote witte haai, die erg langzaam opgroeit en geslachtsrijp wordt op 12-15 jaar oud.

Kenmerken van de lage vruchtbaarheid van de witte haai en de duur van de puberteit zijn een van de redenen geworden voor de vermindering van het aantal van deze mariene roofdieren tot 3.500 individuen. Daarom heeft de grote witte haai, ondanks zijn slechte humeur, bescherming nodig.

Video: grote witte haai (lat.Carcharodon carcharias)

Super Predators 1 (grote witte haai)

Close-up van de grote witte haai - aanval op duiker

Grote witte haai (lat. Archarodon carcharias)

Karharodon, of zoals het ook wel "witte dood" wordt genoemd, leeft in warm zeewater. Het behoort tot het detachement "gelamineerd", de familie van "haringhaaien".

Dit is een van de soorten haaien die het meest agressief zijn en ze vallen mensen aan.

Verschijning

Een volwassene reikt van 4,3 m tot 6,2 m. In dit geval zijn de vrouwtjes de grootste in grootte van 4,7-5,4 m en gewicht van 1.500 tot 2.500 kg. De gemiddelde lengte van mannetjes is 3,6 tot 4,2 m, met een gewicht van 600-1.200 kg.

Maar er zijn grote individuen, hun afmetingen reiken tot 7 meter en wegen tot 3.100 kg. Ze heeft een langwerpig, sterk lichaam met een kegelvormige kop. Het lichaam heeft kieuwen en vinnen. De neus is het belangrijkste orgaan waarmee hij, als een hond, zijn prooi kan ruiken of zelfs een kleine hoeveelheid bloed opgelost in een enorme hoeveelheid water, dit is ongeveer een druppel bloed per 115 liter water.

Het meest interessante aan het uiterlijk van de witte haai zijn de enorme (tot 5 cm) tanden die in drie rijen groeien. Ze zijn vergelijkbaar met de tanden van de zaag, waardoor ze de prooi kunnen vasthouden of in stukken kunnen scheuren als het niet mogelijk is om heel door te slikken.

Als de tand verslijt of uitvalt, groeit er een nieuwe op zijn plaats, waardoor meerdere rijen worden verkregen. De eerste rij tanden wordt voornamelijk gebruikt, terwijl de achterste als reserve dienen; in geval van vervanging gaan ze door naar de voorste.

Maar haar tanden, dit is niet het ergste, aangezien haar kaak het slachtoffer met een kracht van enkele tonnen per vierkante centimeter samendrukt, zodat het slachtoffer geen kans krijgt om uit de mond van dit bloeddorstige roofdier te ontsnappen. Haar kleur is vergelijkbaar met een camouflagepak. De buik is wit en de zijkanten en achterkant zijn grijs, met een blauwe of bruine tint, wat het voordeel geeft dat het niet wordt opgemerkt.

Hieronder versmelt het met een heldere hemel. Boven gaat het verloren in de diepte en dikte van water en breekt het visueel aan de zijkant op in een lichte en donkere plek, dus het slachtoffer vermoedt meestal niet dat het gevaar al heel dichtbij is.

De staartvin heeft één lengte en breedte, zowel boven als onder. Er zijn ook vijf paar lange kieuwen op het lichaam. De mond lijkt op een brede, gebogen boog. Op de achterkant zit een vin in de vorm van een driehoek. Op de borst zitten lange, grote vinnen in de vorm van een spiraal.

Habitat

Karharodon is een inwoner van de zeeën en oceanen. Hij houdt van en voelt zich erg goed in warm water. Water moet 10 tot 25 graden boven nul zijn.

Meestal zijn ze dichter bij het wateroppervlak, maar er zijn gevallen waarin de vis bijna onderaan is en bestand is tegen lage temperaturen. Dit zijn in de regel grote individuen. Meestal leven witte haaien in het zuiden van de Japanse Zee.

Ze wonen ook voor de kust van het Amerikaanse continent. Je kunt ze ook ontmoeten op:

  1. Cuba
  2. Bahamas
  3. Argentinië
  4. Brazilië
  5. In de Indische Oceaan;
  6. Seychellen;

Op riffen, scholen en rotsachtige landtongen krijgt ze voedsel voor zichzelf en daarom is haar belangrijkste patrouille daar, evenals die gebieden die worden bewoond door vinpotigen: pelsrobben, zeehonden, zeeleeuwen.

Levensstijl

Deze vis leidt graag een eenzame levensstijl. Ze moet zwemmen, omdat ze geen zwemblaas heeft, om zichzelf van voldoende zuurstof te voorzien. De snelheid is 3,7 km / u.

Deze haaien hebben een zogenaamde dominantie. Vrouwtjes zijn meerdere keren talrijker dan mannen, oudere boven jongere en grote boven kleine. Wanneer ze individuen van hun familie ontmoeten, gedragen ze zich meer dan vriendelijk, maar als het geen persoonlijk territorium betreft, kan de ene haai in dit geval een andere bijten, wat het duidelijk maakt aan degenen die in dit geval de belangrijkste zijn.

Bij het zoeken naar voedsel vechten ze zelden en lossen ze hun conflicten op met hun eigen speciale gedrag of een apart ritueel. Deze haai staat er ook om bekend dat hij zijn kop uit het water steekt, dus het is beter om zijn prooi te zien en zijn geur te vangen, die beter in de lucht wordt gevangen dan in het water.

Tijdens de aanval tilt de haai zijn neus op zodat zijn grijns naar voren komt en tegen het slachtoffer botst. Vervolgens scheurt ze met behulp van speciale bewegingen een deel van het lichaam van het slachtoffer af. Een groot persoon die een grote prooi heeft aangevallen, kan een mat van 65-75 kg afscheuren. Deze roofdieren zijn erg nieuwsgierig en intelligent. Ze kunnen met elkaar communiceren als een situatie dat vereist..

Fokken.

Haai broedt erg langzaam, aangezien de puberteit bij vrouwen 11-15 jaar bedraagt, bij mannen is deze drempel 10-11 jaar.

Dit is een levendbarende vis, die in 1 jaar tijd één, minder vaak, twee welpen baart. Lager gaat ongeveer 10-11 maanden mee. Na de geboorte heeft de haai al tanden, dus hij begint meteen te jagen en een roofzuchtige levensstijl te leiden. Vanwege de grote kloof tussen puberteit en lage vruchtbaarheid worden haaien met uitsterven bedreigd.

Levensduur

In het wild kan deze haaiensoort meer dan 45 jaar meegaan..

Voeding

Bijna alles wat in het water zwemt, verwijst naar de voeding van de haai. Deze omvatten zoogdieren, schildpadden, otters, vogels, vissen en ook:

  1. Tonijn
  2. Pijlstaartroggen;
  3. Walvissen
  4. Dolfijnen;
  5. Bruinvissen;
  6. Vinpotigen;
  7. Zeehonden;
  8. Zeehonden;
  9. Zeeleeuwen;

Carrion wordt ook een eetobject, bijvoorbeeld van dode walvissen. De jacht vindt 's ochtends plaats. Het roofdier geeft de voorkeur aan eenzame jacht, maar andere familieleden zwemmen meestal voor de geur van bloed.

Dankzij haar reukvermogen is het voor haar niet moeilijk om zelfs een kleine druppel bloed op een afstand van enkele kilometers te detecteren.

Na een stevige maaltijd kan deze vissoort lange tijd zonder voedsel blijven. De exacte hoeveelheid gegeten voedsel is niet zeker. Wetenschappers zijn van mening dat de eetlust en de porties voedsel direct afhangen van de temperatuur van het water. Zoals je weet, is het metabolisme veel sneller dan bij kou.

Over het algemeen eet karkharodon wanneer er zich een goede gelegenheid voordoet. Eet, ook al at hij maar strak.

Haai en man

Deze haai is een van de meest agressieve soorten van zijn familieleden. Ze valt mensen vaker aan dan anderen. Vaker komt dit door nieuwsgierigheid. Een haai die een persoon bijt, probeert te begrijpen wat het is, net zoals ze stokken, surfplanken en boeien bijt.

Ze kan ook haar gebruikelijke dieet verwarren: een schildpad of vinpot, met een surfer, omdat ze op het wateroppervlak vergelijkbaar zijn.

Dit type vis is erg gewild in de industrie - sportvissen. Eenmaal verslaafd, kan het een grote weerstand bieden die alleen maar opwinding geeft aan dit type visserij. Nadat ze aan dek is, nemen vissers haar leven, maar sindsdien eten ze geen vlees meer; haar urine gaat door de spieren.

Veiligheid

Deze soort staat op het punt van uitsterven en uitsterven. Nu is de jacht op de witte haai open, omdat de kaak, tanden en vinnen veel geld kosten. Frequente aanvallen op haaien door orka's worden ook geregistreerd, waardoor deze op zijn rug wordt gedraaid, waarna de haai verdrinkt.

Weet je dat.

Animal Leopard - Kan gevangen prooi in een boom slepen?

Om je horizon te verbreden of een kwaliteitsverslag en essay te schrijven, raden we je ten zeerste aan onderstaande artikelen te lezen. We zijn ervan overtuigd dat u na het lezen van deze artikelen veel unieke en nuttige informatie zult leren. We wensen je een goed humeur in ons vriendelijke team!

Aanbevolen artikelen om je horizon te verbreden!

Luipaard dier (lat Panthera pardus)

Lieveheersbeestje insect (lat. Coccinellidae)

Beste gast! Om volledige informatie over wilde dieren of insecten te krijgen, moet u hun wetenschappelijke classificatie kennen. De belangrijkste wetenschappelijke classificatie van dieren omvat:

We raden u aan onderstaande link te volgen en uw kennis aan te vullen met wetenschappelijke feiten. Bedankt dat je bij ons bent.!

Grote witte haai

Van alle bewoners van de onderwaterwereld veroorzaakt de grote witte haai of karharodon (lat. Carcharodon carcharias) het grootste aantal angsten en vermoedens, die vaak niet meer zijn dan een fantasie van bange mensen. En ze, alsof ze brandstof aan het vuur wil toevoegen, verbetert tientallen jaren lang onvermoeibaar haar superpredator-kwaliteiten.

Een kannibaalhaai, een witte dood, een moordmachine - welke sinistere scheldwoorden gaven dit majestueuze, mysterieuze, goed georganiseerde wezen niet. Van de meer dan honderden aanvallen die haaien elk jaar op mensen uitvoeren, wordt precies een derde toegeschreven aan grote witte haaien.

Maar hoe meer enthousiastelingen deze prachtige roofdieren willen bestuderen, hoe duidelijker het wordt dat de geruchten over een dodelijke bedreiging voor mensen door de witte haai te overdreven zijn. Talrijke studies en verslagen van duikers die in de buurt van witte haaien zwemmen, geven aan dat menselijk vlees geen wenselijk gerecht is voor de grootste roofvissen ter wereld.

Aanvallen met een tragisch einde komen meestal voor als gevolg van de onvoorzichtigheid van de persoon zelf, die vergeet dat het te dichtbij is om een ​​vraatzuchtig roofdier te benaderen - dodelijk gevaarlijk.

Dit schepsel is het waard om niet alleen angst te veroorzaken, maar ook bewondering: de grote witte haai is het meest uitgeruste roofdier ter wereld, met een uitstekend ontwikkeld reukvermogen, gehoor, zicht, tast- en smaaksensaties en zelfs elektromagnetisme. Zijn krachtige torpedovormige lichaam bereikt een lengte van meer dan zes tot acht meter en weegt ongeveer drie ton.

Een lichte, bijna witte buik en verschillende tinten grijs, bruin en groen aan de bovenkant maken de grote witte haai bijna onzichtbaar in de dikte van zeewater. De grootste bedreiging voor zeehonden, walvissen, pelsrobben, dolfijnen en andere haaien is een enorme mond, bezaaid met verschillende rijen driehoekige tanden, met kartels aan de zijkanten. De tanden van de bovenkaak dienen als haai om het vlees te scheuren, en de lagere om de prooi vast te houden.

Een ander uniek kenmerk van de grote witte haai is het vermogen om de lichaamstemperatuur hoger te houden dan de watertemperatuur. Vanwege deze kwaliteit behoort het samen met zoogdieren tot warmbloedige dieren. Great White Shark - eigenaar van een van de meest perfecte reukzintuigen ter wereld.

Dit gevoel is zo belangrijk voor het leven van een haai dat het twee derde van de hersenactiviteit in beslag neemt. Het resultaat is werkelijk verbluffend: ze kan de stof voelen oplossen in water in een verhouding van 1 tot 25 miljoen, dat wil zeggen de geur ruiken op een afstand van meer dan 600 meter.

Het hoofd van dit prachtige roofdier in zijn vermogen om elektrische signalen op te vangen, doet niet onder voor de uitrusting van het modernste laboratorium en overtreft dezelfde menselijke capaciteiten met vijf miljoen keer! De ogen van een grote witte haai lijken op die van een kat die in het donker kan zien, en met behulp van een speciaal orgel - de zijlijn - kan de haai trillingen in water opvangen op een afstand van 115 meter.

Er moet aan worden toegevoegd dat grote witte haaien zelfs in de baarmoeder roofdieren worden, die hun zwakkere broers en zussen opeten nog voordat ze worden geboren.

Grote witte haai

De grote witte haai is bij velen bekend als de kannibaalhaai of karharodon. Dit dier behoort tot de klasse van kraakbeenvissen en de haringhaaienfamilie. Tot op heden is de populatie van deze soort iets groter dan drieduizend individuen, dus de grote witte haai behoort tot de categorie van roofzuchtige dieren die op het punt van uitsterven staan.

Beschrijving en kenmerk van een witte haai

De lengte van de grootste van alle moderne roofhaaien is elf meter of iets meer. De meest voorkomende personen met een lichaamslengte van niet meer dan zes meter en een gewicht tussen 650-3000 kg. De achterkant en zijkanten van de witte haai hebben een karakteristieke grijze kleur met lichte bruinachtige of zwarte tinten. Gebroken wit buikoppervlak.

Het is interessant! Het is bekend dat er relatief recentelijk witte haaien waren, waarvan de lichaamslengte dertig meter kon worden. In de mond van zo iemand die aan het einde van de tertiaire periode woonde, konden acht volwassenen vrij zitten.

Moderne witte haaien zijn overwegend solitair. Volwassen individuen zijn niet alleen te vinden in de wateren van de open oceaan, maar ook langs de kustlijn. In de regel probeert de haai dichter bij het oppervlak te blijven en geeft hij de voorkeur aan warm of matig warm oceaanwater. Prey wordt vernietigd door een witte haai met behulp van zeer grote en brede, driehoekige tanden. Alle tanden hebben kartels aan de randen. Zeer krachtige kaken zorgen ervoor dat een waterroofdier niet alleen moeiteloos kraakbeenweefsel afbijt, maar ook vrij grote botten van zijn prooi. Hongerige witte haaien zijn niet bepaald kieskeurig over eten..

Kenmerken van de morfologie van de witte haai:

  • een grote kegelvormige kop heeft een paar ogen, een paar neusgaten en een voldoende grote mond;
  • kleine groeven bevinden zich rond de neusgaten, waardoor de stroomsnelheid van water toeneemt en de geur van het roofdier verbetert;
  • drukindicatoren van grote kaken bereiken achttienduizend Newton;
  • tanden in vijf rijen veranderen regelmatig, maar hun totale aantal varieert binnen driehonderd;
  • achter het hoofd van het roofdier bevinden zich vijf kieuwspleten;
  • twee grote borstvinnen en voorste rugvin van vlezig type. Ze worden aangevuld met relatief kleine tweede dorsale, ventrale en anale vinnen;
  • de vin in de staart is groot;
  • De bloedsomloop van het roofdier is goed ontwikkeld en kan spierweefsel snel opwarmen, de bewegingssnelheid verhogen en de mobiliteit van een groot lichaam verbeteren.

Het is interessant! De grote witte haai heeft geen zwemblaas, daarom heeft hij een negatief drijfvermogen, en om te voorkomen dat hij naar de bodem zinkt, moet de vis constant zwembewegingen maken.

De bijzonderheid van de soort is de ongebruikelijke structuur van de ogen, waardoor het roofdier zelfs in het donker een prooi kan zien. Een speciaal haaienorgel is de zijlijn, waardoor zelfs op een afstand van honderd meter of meer de geringste golf water wordt opgevangen.

Habitat en verspreiding in de natuur

De habitat van de witte haai is veel kustwateren van de oceanen. Dit roofdier komt bijna overal voor, behalve in de Noordelijke IJszee en verder ten zuiden van de kust van Australië en Zuid-Afrika.

Het grootste aantal individuen prooi in de kustzone van Californië, evenals in de nabijheid van het eiland Guadeloupe in Mexico. Ook leeft een kleine populatie grote witte haaien in de buurt van Italië en Kroatië, en voor de kust van Nieuw-Zeeland. Hier worden kleine koppels geclassificeerd als beschermde soorten..

Een aanzienlijke hoeveelheid witte haai heeft voor water nabij Dyer Island gekozen, waardoor wetenschappers met succes talrijke wetenschappelijke onderzoeken konden uitvoeren. Er werden ook vrij grote populaties van de grote witte haai gevonden in de buurt van de volgende gebieden:

  • Mauritius;
  • Madagascar;
  • Kenia;
  • Seychellen
  • Australië;
  • Nieuw-Zeeland.

Over het algemeen is een roofdier relatief pretentieloos in zijn habitat; daarom is migratie gericht op gebieden met het grootste aantal prooien en optimale reproductievoorwaarden. Epipelagic fish kan kiezen voor kustwateren met een groot aantal zeehonden, zeeleeuwen, walvissen en andere soorten kleine haaien of grote botvissen. Alleen zeer grote orka's kunnen deze 'minnares' van de oceaan weerstaan.

Levensstijl en gedragskenmerken

Op dit moment zijn de aard van het gedrag en de sociale structuur van de witte haaien niet voldoende bestudeerd. Het is zeker bekend dat de bevolking die in wateren nabij Zuid-Afrika leeft, wordt gekenmerkt door hiërarchische dominantie in overeenstemming met het geslacht, de grootte en de woonplaats van individuen. Gedomineerd door vrouwtjes boven mannetjes, en de grootste individuen boven kleinere haaien. Conflictsituaties tijdens de jacht worden opgelost door rituelen of demonstratief gedrag. Gevechten tussen individuen van dezelfde populatie zijn natuurlijk mogelijk, maar zijn vrij zeldzaam. In de regel zijn haaien van deze soort in conflicten beperkt tot niet te sterke waarschuwingsbeten.

Een onderscheidend kenmerk van de witte haai is het vermogen om periodiek zijn kop boven het wateroppervlak uit te steken tijdens het jagen en zoeken naar prooien. Volgens wetenschappers weet de haai op deze manier geuren goed op te vangen, zelfs op grote afstand..

Het is interessant! Roofdieren komen de wateren van de kustzone in de regel binnen in stabiele of langgevormde groepen, waaronder twee tot zes individuen, vergelijkbaar met een wolvenpakket. Elke dergelijke groep heeft een zogenaamde alfa-leider en de resterende individuen binnen het "pakket" hebben een duidelijk gedefinieerde status in overeenstemming met de hiërarchie.

Grote witte haaien onderscheiden zich door redelijk goed ontwikkelde mentale vermogens en snelle verstand, waardoor ze voedsel kunnen vinden in bijna alle, zelfs de moeilijkste omstandigheden.

Waterroofdier voeden

Jonge carharadons gebruiken als hoofddieet middelgrote beenvissen, kleine zeedieren en middelgrote zoogdieren. Voldoende gekweekte en volledig gevormde grote witte haaien breiden hun dieet uit vanwege grotere prooien, zoals zeehonden, zeeleeuwen en grote vissen. Volwassen carharadons zullen dergelijke prooien niet weigeren als kleinere soorten haaien, koppotigen en andere meest voedzame zeedieren.

Voor een succesvolle jacht met grote witte haaien wordt een bijzondere lichaamskleur gebruikt. Door de lichte kleur is de haai bijna onzichtbaar tussen de rotsachtige plaatsen onder water, waardoor het erg gemakkelijk is om zijn prooi te volgen. Bijzonder interessant is het moment van aanval van een grote witte haai. Vanwege de hoge lichaamstemperatuur is het roofdier in staat om een ​​behoorlijke snelheid te ontwikkelen, en dankzij goede strategische vaardigheden kunnen carharadons win-win-tactieken gebruiken bij het jagen op waterbewoners.

Belangrijk! Met een enorm lichaam, zeer krachtige kaken en scherpe tanden, heeft de grote witte haai bijna geen concurrenten in de omgeving van roofdieren in het water en kan hij bijna elke prooi jagen.

De belangrijkste voedselvoorkeuren van de grote witte haai worden vertegenwoordigd door zeehonden en andere zeedieren, waaronder dolfijnen en kleine walvissoorten. Door een aanzienlijke hoeveelheid vet voedsel te eten, kan dit roofdier een optimale energiebalans behouden. Verwarmde spiermassa door de bloedsomloop heeft een dieet nodig dat wordt vertegenwoordigd door calorierijk voedsel.

Van bijzonder belang is de jacht op een karharodon voor een zeehond. De witte haai glijdt horizontaal in de waterkolom en doet alsof hij het dier niet op het oppervlak ziet drijven, maar zodra de zeehond zijn waakzaamheid verliest, valt de haai zijn prooi aan, springt scherp uit het water en lijkt bijna op bliksem. Bij het jagen op een dolfijn loopt een grote witte haai in een hinderlaag en valt van achteren aan, waardoor de dolfijn zijn unieke vaardigheid niet kan gebruiken - echolocatie.

Voortplantingsfuncties

Reproductie van de witte haai door middel van legipositie is uniek en uniek voor kraakbeenachtige vissoorten. De puberteit van de vrouwtjes van de Grote Witte Haai vindt plaats op de leeftijd van twaalf tot veertien. Mannetjes bereiken de puberteit iets eerder, ongeveer tien jaar oud. Een onbeduidend niveau van vruchtbaarheid en een te lange puberteit worden beschouwd als de belangrijkste redenen voor de achteruitgang van de populatie van de Grote Witte Haai vandaag..

Het is ook opmerkelijk dat de grote witte haai al vóór zijn geboorte een echt roofdier wordt. In de regel worden verschillende haaien geboren in de baarmoeder van de vrouwelijke haai, maar alleen de sterkste welpen worden geboren, die al hun broers en zussen in de baarmoeder opeten. De gemiddelde draagtijd is ongeveer elf maanden. De welpen die zijn geboren, beginnen bijna onmiddellijk op eigen houtje te jagen. Volgens vele jaren van observatie van een roofdier en officiële statistieken, haalt ongeveer tweederde van de jonge generatie witte haaien zelfs hun eerste verjaardag niet.

Natuurlijke vijanden

De grote witte haai heeft niet zoveel natuurlijke vijanden als het op het eerste gezicht lijkt. Af en toe raakt dit roofdier gewond tijdens gevechten met zijn agressievere en hongerige familieleden van grote omvang. De meest geduchte, sterke en serieuze rivaal van de witte haai is de orka. De kracht, intelligentie en grip van de orka overtreft soms het vermogen van de haai, en een hoge organisatie stelt je in staat om de karharodon plotseling aan te vallen.

Bovendien is de egelvis een vreselijke en wrede vijand van de haai. Ondanks het feit dat de grootte van een dergelijke waterbewoner relatief klein is, wordt de dood van een grote witte haai vaak geassocieerd met een egelvis, die bij het eerste teken van gevaar erg opgezwollen is, wat resulteert in de vorm van een zeer stekelige en harde bal. De haai kan de egelvis die al in de mond zit niet uitspugen of inslikken, daarom verwacht een roofdier meestal een zeer pijnlijke dood als gevolg van een infectie of verhongering.

Grote witte haai en man

De meest voorkomende slachtoffers van de witte haai zijn sportvissers en onervaren duikers die hun waakzaamheid verliezen en te dicht bij roofvissen durven te zwemmen. In veel opzichten draagt ​​de man zelf bij aan het terugdringen van de populatie witte haaien door een roofdier te doden om waardevolle vinnen, ribben en tanden te verkrijgen.

Desalniettemin is deze enorme roofvis in staat mensen niet alleen een gevoel van afschuw te bezorgen, maar ook echte bewondering, omdat karkharodon een van de meest gewapende en aangepaste dieren is voor de jacht op dieren ter wereld. Dankzij een zeer gevoelig reukvermogen, uitstekend gehoor en gezichtsvermogen, ontwikkelde tast- en smaaksensaties, evenals elektromagnetisme, heeft dit roofdier vrijwel geen vijanden. Tegenwoordig worden grote volwassen individuen steeds minder gevonden, dus het is duidelijk dat de populaties van de grote witte haai in de zeer nabije toekomst met volledige uitsterving kunnen worden bedreigd..