Hoofd-
Granen

Wat eet een witte patrijs

Lichaamslengte 35-38 cm; weegt 400-700 g.

Van de overgebleven kippen valt de witte patrijs op door zijn uitgesproken seizoensgebonden dimorfisme: de kleur varieert afhankelijk van het seizoen. Het verenkleed van haar winter is wit, met uitzondering van de zwarte buitenste staartveren, met dichtbevederde poten.

In het voorjaar, tijdens de paring, hebben de mannetjes een bruinbruine kop en nek, die scherp contrasteren met het witte lichaam.

In de zomer en de herfst zijn het mannetje en het vrouwtje even roodbruin of gevlekt (grijs met verschillende dwarsgolven, donkere vlekken en strepen). Veren zijn wit; benen en buik wit of geelwit. De figuur vertegenwoordigt significante individuele veranderingen..

Het vrouwtje is iets kleiner dan het mannetje, lichter dan hij en voordat hij van kleur verandert.

Verspreiding

Gedistribueerde circumpolair - gevonden in Noord-Amerika en Noord-Eurazië; er zijn in de Britse eilanden. Het wordt gevonden in Rusland van de oostkust van de Oostzee tot Kamtsjatka en Sakhalin.

Bewoont de toendra, bostoendra en het noorden van de taiga-zone; komt voornamelijk voor in bemoste moerassen in bossen; in de bergen komt naar de subalpiene zone. Individuen die in de moerassige gebieden van Engeland en vooral Schotland wonen, veranderen vanwege een milder klimaat niet van kleur en hebben het hele jaar door een bruinbruine zomerjurk met bruine veren en grijze benen.

Is een symbool van de Amerikaanse staat Alaska..

Levensstijl en voeding

Patrijs met witte poten is universeel bevestigd aan struiken, waardoor hij het belangrijkste voedsel is. De meest karakteristieke plaatsen van zijn nest zijn gebieden van de open hummocky toendra, afgewisseld met struikgewas van wilg, dwergberk en bes. In de zuidelijke regio's zijn patrijzen meestal sedentair; vanuit het noorden (toendra, arctische eilanden) vlieg weg voor de winter naar het zuiden. De vlucht gaat langs de rivierdalen - Pechora, Ob, Yenisei, Lena, Kolyma. In maart beginnen patrijzen met de omgekeerde beweging naar nestplaatsen.

Onderhoudt en voedt zich voornamelijk op de grond, stijgt alleen op als laatste redmiddel. De witte patrijs is aangepast aan de aardse manier van leven: hij loopt snel, dankzij zijn beschermende kleur verbergt hij zich vakkundig. Voor het grootste deel van het assortiment leeft ze 6-9 maanden per jaar in winterse omstandigheden, in de winter brengt ze het grootste deel van de dag door in "cellen" onder de sneeuw. In strenge winters scheurt hij doorgangen in de sneeuw, deels om voedsel te vinden, deels om zich te verbergen voor vijanden.

Ptarmigan - zwermen vogels, die alleen tijdens het broedseizoen in paren breken. In grote koppels (tot 100-300 vogels) worden gecombineerd tijdens seizoensvluchten; verblijf in de winter meestal in koppels van 5-15 vogels.

Het eten is overwegend plantaardig; de hoeveelheid diervoeder bij volwassen vogels is slechts 2-3% van het dieet. In de wintermaanden eten patrijzen de knoppen en scheuten van houtige planten (vooral wilgen en berken); in de zomer - bladeren, zaden, bessen. In de eerste levensdagen voeden kuikens zich voornamelijk met insecten.

Tokovaniye en reproductie

In het voorjaar verspreiden de vogels zich langs de holten en beginnen de mannetjes, nadat ze het broedgebied hebben bezet, voor de vrouwtjes te zorgen. Hevige gevechten ontstaan ​​tussen mannetjes over broedplaatsen, soms dodelijk.

Het patrijspaarritueel omvat de vlucht van het mannetje met het paarlied, speciale kreten en een aantal poses en bewegingen die bij het vrouwtje worden uitgevoerd. De rest van de tijd is het een stille vogel, in het voorjaar is de witte patrijs behoorlijk luid; op het hoogtepunt van het broedseizoen passeren mannetjes in de toendra de klok rond, vooral intensief in de ochtend en avond; vrouwtjes maken harde geluiden. Het lied dat het mannetje tijdens de huidige vlucht zingt, bestaat uit een reeks keelklanken die in strikte volgorde zijn gemaakt: het mannetje vliegt geruisloos enkele tientallen meters boven de grond, stijgt dan 15-20 meter op met een kreet van 'cola' en daalt abrupt af met een lachtriller 'ke “Ke - ke - krrrrr” en al op aarde eindigt het nummer met een rustige “kebe - kebe - kebekebe”.

Patrijs - monogame vogels. Ten slotte zijn ze in paren verdeeld met de oprichting van stabiel warm weer. Het leggen van eieren in mei-juni. Het vrouwtje schikt een nest - een gat in de grond bekleed met stengels, takken en bladeren, meestal onder bescherming van struiken.

In de koppeling zitten 5-20 peervormige gevlekte eieren - lichtgeel en okergeel met bruine vlekken en stippen. Het vrouwtje op het nest laat een persoon van dichtbij binnen en 'haalt ze weg' in geval van gevaar; Het mannetje bewaakt de site. Het vrouwtje broedt 21-22 dagen eieren uit.

Het broed het vrouwtje leidt onmiddellijk naar een meer beschermde plaats; het mannetje houdt ze samen met het vrouwtje vast en zorgt voor de nakomelingen. Vaak worden meerdere broedsels gecombineerd tot één zwervende kudde, waarbij volwassen vogels samen de kuikens beschermen. Ouders zijn met kuikens tot twee maanden oud.

Partridge bereikt de puberteit op éénjarige leeftijd.

Waar patrijzen en korhoenders met witte poten samen leven, ontstaan ​​soms de mannetjes van de eerste met de vrouwtjes van de laatste, en hybride individuen als gevolg van deze paring..

Overvloed en viswaarde

Het aantal witte patrijzen varieert per jaar. Er is een cyclus van 4-5 jaar van fluctuaties in hun aantal vastgesteld, die rechtstreeks afhankelijk is van het aantal lemmingen: wanneer het afneemt, schakelen roofdieren (poolvos, witte uil) over op witte patrijzen.

Van de roofdieren eten alleen de poolvos en de gyrfalcon regelmatig witte patrijs; jagers, burgemeester en zilvermeeuwen vallen ook kuikens aan. Onder de factoren die ongunstig zijn voor de overvloed, is de aard van het weer tijdens het uitkomen van de kuikens van groot belang, evenals de aard van de lente. Koud aanhoudende bronnen leiden er vaak toe dat de meeste vrouwtjes helemaal niet beginnen te nestelen.

In de noordelijke regio's, vooral in de bos-toendra, is patrijs een voorwerp van commerciële jacht. Patrijsvlees is best lekker en daarom werden in het prerevolutionaire Rusland (tot 1917) in de winter veel van deze dode vogels ingevroren naar de steden gebracht.

Patrijs wit is niet erg geschikt voor kweek in gevangenschap; in volières overleeft het veel erger dan andere korhoenders.

Classificatie

Er zijn 22 ondersoorten van de witte patrijs:

  • Lagopus lagopus alascensis Swarth, 1926
  • Lagopus lagopus albus (Gmelin, 1789)
  • Lagopus lagopus alexandrae Grinnell, 1909
  • Lagopus lagopus alleni Stejneger, 1884
  • Lagopus lagopus birulai
  • Lagopus lagopus brevirostris Hessen, 1912
  • Lagopus lagopus dybowskii
  • Lagopus lagopus kamtschatkensis
  • Lagopus lagopus koreni Thayer & Bangs, 1914
  • Lagopus lagopus kozlowae Portenko, 1931
  • Lagopus lagopus lagopus (Linnaeus, 1758)
  • Lagopus lagopus leucopterus Taverner, 1932
  • Lagopus lagopus maior Lorenz, 1904 - groot
  • Lagopus lagopus muriei Gabrielson & Lincoln, 1949
  • Lagopus lagopus okadai Momiyama, 1928
  • Lagopus lagopus pallasi
  • Lagopus lagopus rossicus Serebrovski, 1926 - Centraal-Russisch
  • Lagopus lagopus scotica (Latham, 1787)
  • Lagopus lagopus septentrionalis
  • Lagopus lagopus sserebrowsky Domaniewski, 1933
  • Lagopus lagopus ungavus Riley, 1911
  • Lagopus lagopus variegatus Salomonsen, 1936

De ondersoort Lagopus lagopus scotica (Engels korhoen), wonend in Engeland en Schotland, werd eerder beschouwd als een speciale soort (L. scoticus).

Grote patrijs (Lagopus lagopus maior) staat vermeld in de "Lijst van natuurobjecten die speciale aandacht nodig hebben voor hun toestand in de natuurlijke omgeving" [2].

Patrijs

Zo zien witte patrijzen eruit

Een voldoende groot verspreidingsgebied, rijke natuurreservaten en hoge commerciële kwaliteiten - dit alles maakte de witte patrijs tot een van de meest populaire vogels in de categorie jacht- en vissersvogels. Bovendien zijn de witte patrijzen zelf (er zijn ook grijze patrijzen - je kunt er hier over lezen), vandaag zullen we erover praten, ze zijn interessant in een aantal biologische kenmerken die deze vogels van anderen onderscheiden, en natuurlijk hun goddelijke smaak (die kan van deze vogel worden bereid - lees erover in onze recepten). Maar, in meer detail en een goede kennismaking met patrijzen, raden we u aan via onze publicatie...

Patrijs Beschrijving

Witte patrijzen worden gewoonlijk de volgorde van de kip en de korhoenders genoemd. Deze vogels, zoals toendra patrijzen, leven in Noord-Amerika en vormen een heel geslacht van witte patrijzen, die verschillen van andere korhoen in hun dichte verenkleed (zelfs op hun poten) en gevederde neusgaten.

De grootte van zo'n vogel is gemiddeld, het gewicht is 550-700 gram. De kleur van het verenkleed is afhankelijk van het seizoen, dus in de winter zijn dergelijke patrijzen volledig wit en blijven alleen de staartveren van hun staart donker, maar zelfs ze zijn van bovenaf bedekt met witte bovenliggende en verbergende veren. Tussen zo'n wit verenkleed steken de zwarte ogen van de patrijs, zijn snavel en de veren van zijn veren op zijn vleugels in contrast uit..

In de zomer verandert het verenkleed van vogels enigszins van kleur en wordt wit verdund met okerkleurige en roodachtige tinten. En dichter bij de herfst is het verenkleed van een witte patrijs versierd met roodachtige en roodachtige vlekken die afgewisseld worden door de bleke tinten van het zomerkleed. In het voorjaar hebben patrijsmannetjes al een kop, nek en struma, geschilderd in roodachtig rode tinten, terwijl de rest van het lichaam van de patrijs nog wit is. Dus, zoals je kunt zien, veranderen mannetjes binnen 1 jaar 4 keer van kleur en vrouwtjes - 3 keer de kleur van hun verenkleed. Op basis hiervan kan men een antwoord geven op de vraag hoeveel keer per jaar vogels vervagen: mannetjes - 4 keer per jaar, vrouwtjes - 3 keer. In principe is dit voor vogels een vrij zeldzame gebeurtenis..
terug naar inhoud ↑

Patrijs verspreid

Ptarmigan komt veel voor in Europa, Azië en Noord-Amerika. Maar het grootste deel van zijn leefgebied bevindt zich in de landen van de voormalige Sovjet-Unie. Daar, in de toendra, in de boszone, bossteppe en in bergachtige gebieden, kun je deze vogel ontmoeten.

Maar de wortelhabitat van de witte patrijs wordt nog steeds beschouwd als de toendra. Patrijzen komen hier het meest voor. Vogels houden van hun broedplaatsen op de medium-vochtige hummocky grond van de toendra, die is begroeid met bessen, dwergberk, wilgenstruiken. Trouwens, de nabijheid van de struiken zelf heeft een gunstige invloed op de dichtheid van broedvogels in dit gebied, maar patrijzen vermijden de aanwezigheid van dik en uitgebreid struikgewas tijdens de broedperiode en geven er de voorkeur aan om de randen en aangrenzende delen van de open toendra te bewonen. Op een vierkante kilometer vind je dus maximaal 25-30 paar patrijzen.

En hier in een bosstrook is een witte patrijs niet zo gemakkelijk te ontmoeten, omdat hij niet overal voorkomt. Het leeft in veen- en mosmoerassen, die zijn begroeid met lage vegetatie, struiken en bessen, die zich aan de rand of aan het moeras zelf bevinden. In zo'n bossteppestrook houden vogels moerassige of droge els, berken- of espenbossen, struiken en hoog dik gras. Ze zijn ook te vinden aan de rand van een dennenbos.

Wat de bergachtige gebieden betreft, komen witte patrijzen uitsluitend voor in alpiene of subalpiene zones, die alleen in het winterseizoen afdalen in lagere riemen en valleien. In de bergen zelf houden patrijzen zich liever vast aan struikgewas van ondermaatse berken, wilgen en moerassige gronden.

Vrij veel witte patrijzen zijn te vinden in de bossteppe-zone, waar ze zich voornamelijk nestelen in geïsoleerde berkenschoppen in nestparen.

Als we het hebben over de dichtheid van deze vogel voor bergachtige gebieden, dan zijn er in sommige gevallen, bijvoorbeeld in Altai, maximaal 10 broeden per 20 hectare.

Er zijn veel vogels in de boszone, maar hun dichtheid is er nog relatief laag voor..
terug naar inhoud ↑

Patrijsgewoonten

Met het verschijnen van de eerste ontdooide plekken, in het vroege voorjaar, in het bos hoor je de eerste kreten van mannelijke patrijsmannetjes. Zo melden ze het begin van de paartijd. Wanneer het aantal ontdooide plekken toeneemt, breken wintertrossen witte patrijzen uiteen en beginnen ze zich te vestigen op habitatvriendelijke plaatsen. Gedurende deze periode beginnen patrijsmannetjes voor de vrouwtjes te zorgen, wat gepaard gaat met het uitbrengen van luide kreten en lopende vluchten. Daarna vinden de mannetjes een geschikte plaats om in de toekomst te nestelen - hiervoor zijn ze klaar om op een heuveltje te vliegen en onderzoeken ze hun broedgebied waakzaam. Welnu, als een ander patrijsmannetje plotseling in hun gezichtsveld komt, zijn ze klaar om hun rivaal roekeloos aan te vallen, die de grenzen van hun territorium durfde te overschrijden. Zo breken patrijsmannetjes het hele territorium op in gebieden die geschikt zijn om te nestelen en vechten ze regelmatig met andere mannetjes.

In het voorjaar verandert niet alleen het gedrag van mannen, maar ook het gedrag van vrouwen. Als mannetjes vóór het begin van de lente en de nestperiode weinig interesse in hen hadden, nu kiest elk vrouwtje haar mannetje om een ​​constant paar met hem te vormen en op één nestplaats te blijven.

Wanneer de lente eindelijk zijn rechten bekendmaakt, verdroogt het land en beginnen patrijzen eieren te leggen. Afhankelijk van de regio gebeurt dit te zijner tijd. Dus voor de zuidelijke regio's vindt het leggen van eieren plaats in de eerste helft van mei en de eerste helft van juni.
terug naar inhoud ↑

Patrijs nest

Patrijs Nest

Patrijsnesten worden op de grond geplaatst, onder de dekking van een hobbel of kleine struik of bes, of in hoog gras. Het nest zelf, als je het geluk hebt om het te vinden, is een kleine holte in de grond, die patrijzen schaars omlijnt met droge stengels gras, bladeren en kleine dunne takken. In zo'n nest zijn 5 tot 20 eieren te vinden, hoewel gemiddeld 8-12 eieren meestal in één legsel worden gevonden.

Patrijs eieren zijn geverfd in een licht oker geelachtige kleur, en grote en kleine bruinachtige en bruine vlekken sieren hun oppervlak. De lengte van dergelijke eieren is van 44 tot 52 millimeter.

Patrijs eieren beginnen te broeden nadat het laatste ei is gelegd. In de regel duurt het broeden 18-20 dagen, en het vrouwtje houdt zich bezig met deze zaak, terwijl het patrijsmannetje het nest bewaakt, en je staat altijd klaar om het vrouwtje te waarschuwen voor het dreigende gevaar.
terug naar inhoud ↑

Patrijs kuikens

De massale uittreding van kuikens voor de noordelijke regio's vindt plaats in de tweede helft van juni en voor de zuidelijke delen van hun leefgebied - een paar weken eerder. Nadat kleine patrijskuikens verschijnen, begint het mannetje actief deel te nemen aan de zorg voor hen. Bovendien doet hij het op gelijke voet met het vrouwtje.

Van open plekken beweegt het patrijsbroed naar de randen van struiken of in schuilplaatsen, waar kleine kuikens volkomen veilig zijn. Een interessant feit is dat de patrijzenparen tijdens het uitkomen op afstand van elkaar blijven, maar nu verenigd zijn in één 'commune' en zelfs een hele 'kleuterschool' vormen voor de kuikens. En hier zijn de oude patrijzen - ze bewaken samen zo'n "kudde" en, indien nodig, zijn ze zelfs klaar om vijanden aan te vallen.

Als kleine kuikens in gevaar zijn, verstoppen patrijskuikens zich in struiken en gras en vriezen daar in. Wat betreft patrijsvluchten, volwassen vogels zijn zeer terughoudend om van de grond op te staan ​​en geven er de voorkeur aan om nog steeds een levensstijl op het land te leiden. Deze eigenschap van witte patrijzen stelt je in staat om er dichtbij te komen. Dergelijke witte vlekken zijn heel duidelijk zichtbaar tegen de achtergrond van donkere aarde en zijn een uitstekend doelwit voor een persoon met een pistool. Een dergelijke beschikbaarheid van patrijzen is echter niet permanent. Met het begin van koud weer en sneeuwval worden de vogels uiterst voorzichtig en het is niet zo eenvoudig om ze op afstand van een schot te benaderen. U kunt de kenmerken van de jacht op patrijzen lezen in een van onze publicaties over dit onderwerp..

Nadat de broedstukken zijn gebroken, groeien de kuikens op en vormen ze kuddes. Op dit moment zijn de vogels al klaar voor de winter en voor de noodzakelijke migraties, die allereerst worden veroorzaakt door de noodzaak om zelf voedsel te krijgen.
terug naar inhoud ↑

Wat eten patrijzen

Patrijzen zijn, net als de meeste andere vogels, plantenetende vogels. En, zoals dierenvoeders zoals muggen, vliegen worden alleen door hen gebruikt als ze oude kuikens zijn. Naarmate ze ouder worden, voeden patrijzen zich met planten. In de zomer bestaat hun dieet uit bladeren, takken en zaden, fruit en bessen. Patrijs proeft vooral zaden van wilg, berk, berendruif, veenbes, bosbes, waterbes. En in de winterperiode eet de witte patrijs knoppen, katjes, eindscheuten van berk en wilg, die ze graag uit de grond plukt. Patrijzen kunnen opstijgen op takken van struiken en bomen in de bos-toendra-regio's; de rest is liever tevreden met wat ze op de grond vinden.

Uiteraard is dergelijk wintervoeder grover en minder voedzaam, daarom komt de patrijs, om er genoeg van te krijgen, 4-7 keer meer te eten dan hij in de zomer eet. En hier, over de hoeveelheid voedsel die in de winter wordt gegeten, kunt u beoordelen aan de hand van de inhoud van de struma van de vogel -

daar vindt u tot 900 berkenkatjes, 2000 wilgenknoppen, een groot aantal eindtakken, waarvan de totale lengte... 15-20 meter kan zijn.

Om de witte patrijs in de winter te kunnen voeden, heeft hij dus een oppervlakte van 4 tot 9 hectare struiken nodig. Tegen de achtergrond van een toenemende vraag naar voer en een afname van de hoeveelheid van deze laatste, dwingt de honger patrijzen vaak om voedsel te zoeken en zich door het bos te verplaatsen.
terug naar inhoud ↑

Patrijs migratie

Afhankelijk van het landschapsgebied kunnen seizoengebonden vogeltrek op verschillende manieren tot uitdrukking komen. In het minst worden ze waargenomen in de bossteppestrook, terwijl ze in het bos vaker voorkomen. Hier en daar zijn de reserves aan wintervoeder echter stabiel en maken patrijzen onbeduidende bewegingen en lang niet elk jaar. Terwijl seizoensmigraties in bergachtige gebieden meer opvallen, waar patrijzen in de winter moeten afdalen van alpiene zones naar lagere zones en valleien.

Maar dit is waar seizoensmigraties het meest uitgesproken zijn - dus dit is in de toendra. Zodra het zomervoedsel onder de sneeuw verstopt zit, hebben patrijzen geen andere keus dan massaal naar wilgenstruiken te trekken die niet besneeuwd zijn, die elke winterdag steeds minder worden. Wanneer de sneeuwlaag diep wordt, verlaten patrijzen de toendra. Alleen in hoge wilgen, die niet met sneeuw bedekt zijn en in uiterwaarden staan, zijn paren van dergelijke patrijzen te vinden. Maar hoe minder sneeuw in de winter - hoe meer vogels er in de toendra naar de winter zijn vertrokken.

Patrijzen van de toendra brengen de hele winter door naar de bos-toendra, waar rijke wilgenstruiken en berkenbossen zich bevinden. Hier blijven de hele winter vogels zwermen, zwervend van plaats naar plaats, waar groot voederland is. In de regel vliegen ze door struikgewas van wilg in rivierdalen. Het is opmerkelijk dat patrijzen tijdens de jaarlijkse migraties hun vliegroutes en vaste plaatsen voor accumulatie voor overwintering hebben uitgewerkt. Dergelijke plaatsen zijn het meest geschikt voor het massaal vissen in de winter op patrijs. En over onze jacht op patrijzen leest u op onze website.
terug naar inhoud ↑

Methoden om patrijs te verkrijgen

Er zijn voldoende manieren om een ​​patrijs te krijgen. De organisatie van dergelijke visserijen op staatsniveau is het afgelopen decennium echter bijna tot nul gedaald. Deze vogel wordt alleen door particuliere jagers handig bejaagd. Echter, met het oog op ontbossing, de uitputting van wintervoedergewassen en de directe en ongecontroleerde uitroeiing van de witte patrijs door stropers, blijven jagers zelf vaak zonder hun jachttrofee.

Video over de jacht op patrijzen:

Vandaag hebben we het gehad over de witte patrijs, waar hij leeft, welke gewoonten en gewoonten deze vogel heeft, wat hij eet en waar hij het vaakst te vinden is. We hopen dat deze informatie nuttig voor u is en dat u niet met lege handen kunt terugkeren van de jacht op de witte patrijs. Ah, hier is hoe je dood wild kookt - je kunt er hier meer over lezen.

Ah, je hebt ooit een witte patrijs ontmoet?

Opgesteld volgens de materialen van A. Mikheev, kandidaat voor biologische wetenschappen en zijn publicatie uit het tijdschrift "Hunting and Hunting" voor 1957 nummer 1.

We wachten op uw feedback en opmerkingen, sluit u aan bij onze VKontakte-groep!

webmandry.com

Partridge White is een traditionele bewoner van de toendra, taigabossen en bossteppen van het noordelijk halfrond. In de boszone nestelen vogels zich meestal in uitgestrekte wetlands, in de bossteppe - overwoekerde struiken die hen bescherming en voedsel bieden.

Meerdere keren per jaar verandert de vogel van kleur: in de winter krijgen zijn veren een beschermende sneeuwwitte kleur (behalve de staart), in de zomer - roodbruin. Tijdens de paringsperiode worden veren op het hoofd en de nek van mannetjes geverfd in een bruine kleur, die scherp contrasteert met het witte verenkleed van het lichaam. De vogel is dichtgevouwen en leidt voornamelijk een zittende levensstijl. Haar vlucht is behoorlijk manoeuvreerbaar en snel. Het bewijs van een revitalisering van de paartijd is het verschijnen van de eerste felrode veren bij mannen. Tegen die tijd gieten hun wenkbrauwen rood. Bij vrouwen is dit proces minder uitgesproken.

Patrijs op de foto hierboven.

Een vertegenwoordiger van de korhoenfamilie, de witte patrijs is goed aangepast aan het leven in extreme omstandigheden. Tijdens de felle wintervorst graven de vogels diep in de sneeuw, waar ze onder de comfortabele omstandigheden van de sneeuwkamer goed kracht en energie behouden. Dankzij de structurele kenmerken van het spijsverteringssysteem van patrijzen kunt u de hele dag voedsel inslaan. Een ander seizoenskenmerk van de noordelijke vogel is het verschijnen van wit pluizig verenkleed op zijn poten in de winter. Op dit moment eet patrijs voornamelijk knoppen en takken van struiken, dwergberken, wilgen. Gebrek aan wintervoedsel kan een enorme trek van vogels veroorzaken naar de meer zuidelijke regio's langs grote rivieren die rijk zijn aan wilgen. In het voorjaar voedt de witte patrijs zich met onkruidzaden of scheuten van de eerste groene planten. Het zomerdieet van de vogel omvat bosbessen, bergbraambessen, scheuten, bladeren en bloeiwijzen. De nestdatum is afhankelijk van de hoogte van het terrein en de kenmerken van de lente. In de steppegebieden kan eind april - begin mei metselwerk beginnen in de noordoostelijke regio's van Altai op een hoogte van 1950 m - in juni. Vrouwtje broedt tot 15 eieren.

Hoen. Waar woont. Kenmerken van de soort en jacht

Patrijs - een vogel van de noordelijke breedtegraden. De belangrijkste habitat is de toendra. Daarom komt het voornamelijk voor op het grondgebied van Rusland, maar het is te vinden in Groenland, op de Britse eilanden. In Alaska is het een symbool van de staat en staat afgebeeld op het wapen, zoals de meeste inwoners van het noorden is het wit in de winter en roodachtig in het voorjaar. De lichaamstemperatuur van de patrijs is zelfs bij 40 graden vorst 45 graden. Hierdoor kan ze de vrij strenge winters in het noorden redelijk comfortabel doorstaan..

Patrijs

In Rusland zijn ze te vinden in de volgende regio's van het land:

  • Kamtsjatka
  • Sakhalin;
  • Door de toendra van de Oostzee tot Chukotka.

Onderscheidende kenmerken van een witte patrijs

Meestal leidt het korhoen een terrestrische levensstijl en vliegt vrij zelden. Dankzij sterke klauwpoten rent en beweegt het snel door het gebied en vermomt het zich in toendra-omstandigheden. In de winter komt patrijs vooral voor in de sneeuw. Trekt bewegingen op zoek naar voedsel en beschutting tegen roofdieren.

Wit vogelras heeft seizoensgebonden dimorfisme, verandert van kleur afhankelijk van de tijd van het jaar. In de winter, wit, in de lente en de zomer, verandert de kleur in roodachtig. Soorten seizoenskleuren van een foto van een witte patrijs worden hieronder weergegeven.

Onderscheidende kenmerken die een vogel kenmerken zijn:

  • korte poten met vier vingers, terwijl ze krachtig genoeg zijn;
  • het gewicht van een volwassene is ongeveer 700 gram;
  • korte, gebogen snavel;
  • lichaamslengte bereikt 40 cm;
  • mannetjes zijn groter dan vrouwtjes.

De levensverwachting van patrijzen is kort. In het beste geval is het 7 jaar, gemiddeld ongeveer 4 jaar. Kuikens bereiken de puberteit per jaar.

Paren patrijzen zijn monogaam en ouders brengen samen tijd door tijdens het broedseizoen. Het mannetje beschermt het nest actief tegen externe factoren. Bij het overlijden van de ouders kunnen de kuikens migreren naar een ander gezin. Daarom worden kuikens van verschillende leeftijden vaak in hetzelfde broed gevonden. Tegen het einde van de zomer worden de kuikens volwassen en sluiten ze zich vroeg in de winter aan bij het peloton.

Voeding

Patrijzen met witte poten voeden zich met plantaardig voedsel. Bijna alle flora van de toendra wordt opgegeten door de witte patrijs. Knoppen van dwergberk, wilg, moerasmos. Diverse bessen en bloemen groeien in de toendra. De meeste planten groeien in de buurt van rivieren en meren, die de leefomgeving van patrijzen bepalen. In het voorjaar en de zomer worden larven, wormen, vliegen en andere insecten aan het dieet toegevoegd. Maar de belangrijkste voedselbron blijft plantaardig voedsel.

Patrijsvlees is mals en is een delicatesse die niet vaak aan tafel wordt aangetroffen, zelfs niet in Rusland, waar de bevolking voornamelijk geconcentreerd is. Vaak zijn er kiezelstenen in de maag te vinden; vogels slikken ze in om hard voedsel te verteren. In het voorjaar en de zomer hebben vogels geen problemen met voedsel. In de winter vinden ze voedsel onder de sneeuw, breken ze gaten of migreren ze naar het zuiden naar mildere klimaten.

Bevolking en broedseizoen

Patrijs witte koppels, koppels voor de migratieperiode in totaal tot 300 individuen. In de winter worden 15-30 individuen verdeeld in kleinere groepen. Het gedrag van vogels is buitengewoon netjes en voorzichtig, uitbarstingen van activiteit worden bij mannetjes gevonden tijdens de paartijd. Ze maken harde geluiden en slaan met vleugels, waardoor ze vrouwen lokken. Gevechten voor vrouwen tussen mannen zijn hevig, vaak dodelijk, dus de uiterlijke rust van patrijzen is erg misleidend.

Tijdens de paring veranderen mannetjes en vrouwtjes van kleur naar donkerder. Het nest is exclusief gebouwd door het vrouwtje. Het mannetje bewaakt nauw het nestgebied van een mogelijke agressor. Gemiddeld worden er 8 tot 10 eieren gelegd, de broedperiode is 21 dagen, het vrouwtje verlaat geen seconde een nestplaats, het mannetje zorgt op dit moment voor lokaas en bescherming. Na het verschijnen van de nakomelingen verhuist het gezin naar een andere afgelegen plek. De standaardreactie op gevaar is dat de kudde wegloopt in dichte begroeiing en bevriest. Er zijn momenten waarop verschillende families samenkomen en samen een broed laten groeien. Ouders brengen ongeveer twee maanden door met kuikens.

Wanneer korhoennesten zich in de buurt bevinden, worden soms paren met hybride nakomelingen gekruist.

In tegenstelling tot korhoenders, zijn patrijzen bijna onmogelijk om in gevangenschap te groeien. In de kooien overleeft ze in de meeste gevallen niet.

Vreemd genoeg wordt de populatie witte patrijzen sterk beïnvloed door de populatie lemmingen in de toendra. Lemmings zijn het belangrijkste voedsel van lokale roofdieren - poolvossen en uilen. En in het geval van hun ontvolking beginnen roofdieren actief patrijzen en hun nesten aan te vallen.

Jachtfuncties

De patrijs staat vermeld in het Rode Boek. In centraal Rusland is het jagen erop tijdens de paringsperiode verboden, d.w.z. in de lente. In de zomer en herfst van de jacht is het te vinden naast moerassen, bessenbomen, soms in een dennenbos of een berkenbos. Op warme dagen verstoppen in het bos. De jacht wordt in de regel uitgevoerd met een hond.

Tegen het einde van de zomer leeft de vogel in de bessenlanden dicht bij de moerassen. Patrijzen voeden zich soms met graanvelden en weiden. Het broed laat veel sporen na van zijn aanwezigheid, dit maakt het voor de hond makkelijker om ze te vinden. Zoals eerder vermeld, is het mannetje altijd aan het broeden en in geval van gevaar stijgt de eerste op met een karakteristiek geluid dat lijkt op lachen. Patrijzen lopen goed en kunnen de hond lange tijd op het pad leiden. Het broed gaat achter het mannetje aan en blijft redelijk dicht bij elkaar, waardoor het makkelijker is om op ze te schieten..

Het is belangrijk om te weten dat met een zichtbare overloop het broed, achter een verre dekking, niet betekent dat het broed daar zat. Vaak met een afname verandert de groep abrupt van richting en vertrekt op een andere plaats op een lage hoogte. Het is altijd het overwegen waard en de hond niet op een vals pad te sturen..

Ga vaak op wegen en open plekken om in het stof te 'zwemmen'. De plaats van hun verblijf is te vinden door het karakteristieke "graven".

Bij het jagen in een moeras, waar weinig dekking is, is schieten op hen niet bijzonder moeilijk en maakt het jagen een prooi. De herfstjacht duurt de hele september tot het moment waarop de vogels zich in grote kuddes verzamelen om te vluchten.

Grouse: foto en beschrijving, habitat en levensstijl

Van Masterweb

Patrijs is een kleine maar zeer winterharde vogel. Bewoond in de arctische en subarctische zones, is het goed aangepast aan het leven onder zware omstandigheden. In de winter zijn zelfs strenge vorst niet bang voor haar, omdat de temperatuur van haar lichaam altijd binnen 45 graden blijft. In dit artikel hebben we een volledige beschrijving van de patrijs voor je gemaakt, en niet te vergeten zijn naaste familieleden.

Classificatie

Ptarmigan is een van de meest noordelijke vogels in zijn familie. Ze woont waar haar andere broers lange tijd koud zouden zijn geweest. Maar ze is niet de enige. Om te beginnen is er een heel geslacht van witte patrijs, die behoort tot de fazantenfamilie en de volgorde van kip. Ooit bevatte het zes soorten, maar vandaag zijn het er maar drie: eigenlijk witte, toendra- en witstaartpatrijzen.

Ze leven allemaal exclusief op het noordelijk halfrond van de aarde en kunnen lage temperaturen verdragen. Ze verschillen ook van andere soorten met langere klauwen, evenals dikke en donzige veren die hun benen bedekken.

Ptarmigan in een maat kleiner dan wit. Het leeft in de toendrazone en de alpengordel van de Cordillera, Pyreneeën, Alpen, Scandinavische bergen, Japan en Altai-ruggen. Haar winteroutfit is bijna helemaal wit, behalve het zwarte gebied boven de snavel en op de staart. Zomerkleed komt overeen met de tinten rotsen in het gebied van de vogelhabitat.

Witstaartpatrijs is het kleinste lid van het geslacht. Het komt veel voor in Noord-Amerika en wordt gevonden in Centraal-Alaska, de bergen van British Columbia, Washington, Wyoming en Montana. In de winterkleur van de vogel zijn er geen zwarte vlekken op de staart; in de zomer hebben mannetjes en vrouwtjes een felrode kuif op hun kop.

Grouse: foto en externe borden

Uiterlijk lijkt de vogel op een toendra en witstaartpatrijs: een kleine kop, een korte nek, een kleine gebogen snavel en een groot, onhandig lichaam met een ronde vorm. In lichaamsgrootte bereikt het ongeveer 35-40 centimeter, weegt het ongeveer 400-600 gram.

Seksueel dimorfisme, dat wil zeggen verschillen in de kleuren van mannen en vrouwen, komen pas in het voorjaar duidelijk tot uiting. Maar de seizoenskleur varieert veel merkbaarder. In de winter zijn patrijshabitats vaak bedekt met sneeuw en om te versmelten met de omgeving wordt het sneeuwwit. Alleen de buitenste staartveren en de vleugelveren blijven zwart..

In het vroege voorjaar blijven de vrouwtjes wit en worden de kop, nek en borst van de mannetjes rood en bruin. Hun wenkbrauwen worden felrood om de aandacht van de partner te trekken. In de zomer zijn beide geslachten volledig bruin en gemakkelijk te maskeren tussen takken en struikgewas..

Oppervlakte

In het verleden was het klimaat op de planeet veel kouder en harder en konden patrijzen veel breder worden verspreid dan nu. Paleontologen beweren dat ze zich in het Pleistoceen-tijdperk vestigden in Zuid-Europa en de Balkan, Oekraïne, Hongarije en zelfs de Krim.

Waar leven patrijzen tegenwoordig? Momenteel omvat hun assortiment voornamelijk de Arctische en subarctische zones, evenals bergsubalpiene zones. Ze komen voornamelijk voor in bosmoerassen en toendra's van Rusland, de VS, Canada, Scandinavië en de Baltische landen. Vogels worden echter ook gevonden in bossteppen in het noorden van Kazachstan, in de bergen van Mongolië, Schotland, in de heidevelden van Groot-Brittannië. Ze wonen in Tsjechië, Ierland en Duitsland. Ze komen niet voor in Groenland, IJsland en te dicht bij de poolcirkel. De noordelijkste delen van hun verspreiding bevinden zich op een breedtegraad van 76 graden, de zuidelijkste - op een breedtegraad van 45-60 graden.

Ondersoorten

Door de enorme leefomgeving kunnen patrijzen in verschillende gebieden enigszins verschillen in kleur en levensstijl. In dit opzicht worden 15 tot 20 ondersoorten van de vogel onderscheiden. Elk van hen heeft een zeer smal bereik. Zo leven de Ierse en Schotse ondersoorten, die de lokale bevolking gewoonlijk genade noemt, in heide weiden binnen deze landen. In de winter blijven ze bruin en is de witte kleur alleen aanwezig op de veren van de benen en buik..

In de Altai en het noordoosten van Kazachstan leeft een grote witte patrijs, in het noorden van Siberië - Noord-Siberië, in het Europese deel van Rusland - Centraal-Russisch, en in Sakhalin en Kamchatka - Sakhalin.

De meeste ondersoorten zijn neergestreken en komen het hele jaar door voor in hetzelfde gebied. De vogels die in de winter de noordelijke regio's bewonen, verplaatsen zich tweehonderd of zelfs duizenden kilometers naar het zuiden.

Levensstijl

Patrijs met witte poten is een vaste vogel, zeer stil en voorzichtig. Haar vlucht is een snelle klapperen van vleugels, die afwisselen met glijden door de lucht. Maar het vliegt zelden en beweegt voornamelijk op de grond.

Bekwame camouflage en snelle benen helpen het korhoen te overleven. In het voorjaar leven ze in paren, zorgen ze samen voor de nakomelingen en in de winter kunnen ze afdwalen in kleine koppels van 10-15 vogels. Een ideale plek om te nestelen is een gebied met mozaïek beboste en moerassige landschappen. Patrijzen houden van halfopen gebieden langs de rand van moerassen, begroeid met dwergbomen, struiken en heide.

Overdag zoeken ze voedsel en 's nachts slapen ze in het kreupelhout op aarde. In de winter graven ze zich in de sneeuw om zich te verbergen voor de kou en vijanden. Patrijzen bewegen bijna geruisloos en onmerkbaar en als ze een roofdier tegenkomen, bevriezen ze op hun plaats. Als er absoluut nergens heen kan, stijgen ze scherp en behoorlijk luidruchtig op.

Wat eten patrijzen?

In de eerste levensweken eten patrijskuikens insecten, wormen en andere kleine dieren. Eiwit bevordert de groei van een jong lichaam, helpt het sterker en goed gevormd te worden. Opgroeien schakelen vogels over op een plantaardig dieet.

In de winter is hun eten niet erg divers. Patrijzen worden bewaard in de buurt van wilgen, berken en andere bomen en voeden zich met hun scheuten. Met de komst van hitte gaan ze naar de knoppen, ketenen van bomen en struiken, voeden zich met granen en bloemen van kruiden. Favoriete lekkernijen van vogels zijn bosbessen, bosbessen, ledum, veenbessen, veenbessen, berendruif, zegge. Bij hun struikgewas kan hoogstwaarschijnlijk een witte patrijs worden aangetroffen.

Fokken

Patrijzen zijn in de regel monogaam en kiezen voor zichzelf een paar waarmee ze hun kuikens grootbrengen. Soms kiest een man twee vrouwen, maar dit is eerder uitzondering dan regel. In het voorjaar komen er massa's patrijzen bijeen en begint het actief zoeken naar partners. De mannetjes trekken een trouwjurk aan, zoeken een plek voor een nest en vechten vervolgens voor het vrouwtje.

Op dit moment zijn rustige en onopvallende vogels volledig getransformeerd. Kuropachi vecht hevig met rivalen, bewaakt hun territorium en hun trillende romantische gekakel wordt gehoord rond de toendra.

Een paar beslaat een perceel in grootte variërend van 0,20 tot 7 hectare. Op elk van hen moet er een heuvel zijn waarop de Kuropach de wacht zal houden terwijl zijn vrouw eieren aan het broeden is. De vogels nestelen op de grond naast struiken of in de open lucht, en plaatsen deze vaak tussen de hobbels.

Gezwollen peervormige eieren verschijnen ongeveer een week of twee na het paren. Meerdere keren verlaat de patrijs de incubatie om voedsel te zoeken. Op dit moment vergezelt het mannetje haar noodzakelijkerwijs. 20 dagen na metselwerk verschijnen er kuikens en na 10 dagen leren ze vliegen en kunnen ze opnieuw vliegen voor korte afstanden.

rood boek

Ptarmigan werd in het verleden beschouwd als een typische berg-toendra-vogel, die vaak werd gevonden in bosmoerassen en alpenweiden. Zo'n overvloed aan wild kon niet anders dan jagers aantrekken en tegen de 20e eeuw werd de vogel in veel gebieden een zeldzaamheid. Het werd bijna uitgeroeid in Litouwen, in de regio Kaliningrad en enkele andere regio's van Europa. Naast de jacht dienden de afwatering van moerassen en de economische ontwikkeling van plaatsen van de nederzetting als een negatieve factor voor het leven van een vogel.

Tegenwoordig wordt het in de Rode Boeken van veel staten vermeld als een soort 'afnemend aantal'. In bepaalde regio's van het assortiment wordt het met volledige uitsterven bedreigd. De vogel wordt dus niet langer gevonden op het grondgebied van de regio's Moskou, Ryazan, Tula, in Tsjoevasjië, Mordovia en de Mari-republiek. In het Rode Boek van Wit-Rusland wordt het sinds 1981 bedreigd..

Er zijn geen gegevens over het totale aantal vogels, omdat het op veel plaatsen uiterst zeldzaam en sporadisch is. Een van de redenen voor de afname van het aantal patrijzen is de opwarming van het klimaat en een stijging van de wintertemperaturen. In het koude seizoen hebben ze sneeuw nodig, anders worden de vogels te opvallend en zijn ze een goed doelwit voor roofdieren. Als er in de winter weinig regen valt, bestaat het risico dat een groot deel van de patrijzen pas in de lente overleeft.

Ptarmigan vogel. Beschrijving, kenmerken, levensstijl en leefomgeving van de patrijs

Ptarmigan behoort tot de fazantenfamilie. Ze is perfect aangepast aan het leven in barre klimaten en ze is niet bang voor zelfs de koude, lange winters van het noordpoolgebied.

Oorsprong van weergave en beschrijving

Foto: Patrijs

Er zijn verschillende hypothesen over hoe en van wie de vogels afkomstig zijn. De eerste vogel wordt soms beschouwd als protoavis die tot het late Trias behoort - dat wil zeggen, hij leefde ongeveer 210-220 miljoen jaar geleden op aarde. Maar de status ervan wordt door veel wetenschappers betwist en, als protoavis nog steeds geen vogel is, gebeurden ze iets later.

De status van de archaeopteryx valt niet te ontkennen, waarvan de fossiele vondsten 150 miljoen jaar oud zijn: het is al precies een vogel en volgens wetenschappers is het niet de eerste - zijn naaste voorouders zijn nog niet gevonden. Door de komst van Archaeopteryx was de vlucht al volledig beheerst door vogels, maar aanvankelijk waren ze vliegloos - er zijn verschillende hypothesen over hoe deze vaardigheid zich ontwikkelde.

Video: patrijs

Welke van beide ook waar was, dit werd mogelijk gemaakt dankzij een geleidelijke herstructurering van het lichaam: een verandering in het skelet en de ontwikkeling van de benodigde spieren. Na het verschijnen van Archaeopteryx verliep de evolutie van vogels lange tijd langzaam, er verschenen nieuwe soorten, maar ze stierven allemaal uit en moderne ontstonden in het Cenozoïcum, na het uitsterven van het Krijt-Paleogeen.

Dit geldt ook voor vogels van de fazantenfamilie - witte patrijzen maken er deel van uit. Er werden fossielen gevonden van twee historische soorten die behoren tot de onderfamilie van patrijs (Perdix) - margaritae en palaeoperdix. De eerste woonde in het Plioceen in Transbaikalia en Mongolië, de tweede in het zuiden van Europa al in het Pleistoceen.

Vertegenwoordigers van de Palaeoperdix-soort werden zelfs door Neanderthalers en Cro-Magnons gevonden; in hun dieet kwamen deze patrijzen veel voor. De fylogenetica van patrijzen is niet helemaal duidelijk, maar het is duidelijk dat moderne soorten recentelijk zijn verschenen, ze zijn honderden, zo niet tienduizenden jaren oud. De patrijs werd in 1758 beschreven door K. Linnaeus, kreeg de naam Lagopus lagopus.

Oppervlakte

In het verleden was het klimaat op de planeet veel kouder en harder en konden patrijzen veel breder worden verspreid dan nu. Paleontologen beweren dat ze zich in het Pleistoceen-tijdperk vestigden in Zuid-Europa en de Balkan, Oekraïne, Hongarije en zelfs de Krim.

Waar leven patrijzen tegenwoordig? Momenteel omvat hun assortiment voornamelijk de Arctische en subarctische zones, evenals bergsubalpiene zones. Ze komen voornamelijk voor in bosmoerassen en toendra's van Rusland, de VS, Canada, Scandinavië en de Baltische landen. Vogels worden echter ook gevonden in bossteppen in het noorden van Kazachstan, in de bergen van Mongolië, Schotland, in de heidevelden van Groot-Brittannië. Ze wonen in Tsjechië, Ierland en Duitsland. Ze komen niet voor in Groenland, IJsland en te dicht bij de poolcirkel. De noordelijkste delen van hun verspreiding bevinden zich op een breedtegraad van 76 graden, de zuidelijkste - op een breedtegraad van 45-60 graden.

Uiterlijk en functies

Foto: Hoe ziet een witte patrijs eruit?

Het lichaam van een witte patrijs bereikt 34-40 cm en weegt 500-600 g. Het belangrijkste kenmerk is een sterke kleurverandering, afhankelijk van het seizoen. In de winter is het bijna helemaal wit, alleen de veren op de staart zijn zwart. In de lente begint het paarseizoen, op dit moment bij mannen, om het gemakkelijker te maken om de aandacht van vrouwen te trekken, worden het hoofd en de nek roodbruin en vallen sterk op op wit.

En tegen de zomer worden de veren van zowel mannen als vrouwen donkerder en worden rood, verschillende vlekken en strepen volgen hen, en meestal zijn ze bruin, soms met zwarte of witte gebieden. Vrouwtjes veranderen eerder van kleur dan mannen en hun zomeroutfit is iets lichter. Ook manifesteert seksueel dimorfisme zich in grootte - ze zijn iets kleiner. Jonge patrijzen onderscheiden zich door een bonte kleur, na de geboorte zijn ze donker goudkleurig en hebben ze zwarte en witte vlekken. Dan verschijnen er vaak donkerbruine patronen op..

Er zijn 15 ondersoorten, hoewel ze uiterlijk weinig verschillen, meestal met zomerkleed en grootte. Twee ondersoorten die in Groot-Brittannië en Ierland leven, vallen op: ze hebben helemaal geen winteroutfit en hun veren zijn donker. Eerder beschouwden sommige wetenschappers ze zelfs als een aparte soort, maar toen bleek dat dit niet zo is..

Interessant feit: deze vogel kan kruisen met een korhoen, en op plaatsen waar hun reikwijdte elkaar kruisen, gebeurt dit soms, waarna hybriden verschijnen. Ze zien eruit als witte patrijzen, maar hun kleur is meer opvallend zwart en hun snavel is groter.

Hoe ziet het er in de winter uit

Het korhoen heeft een mooie uitstraling, ongeacht de tijd van het jaar. Maar dankzij het fenomeen van seizoensgebonden dimorfisme, verschillen de buitenste staartveren in de winter van de sneeuwwitte verenkleur. Ze krijgen een zwarte tint. Als je op de benen let, zullen ze ruig zijn, dicht bedekt met korte veren in grootte. Dergelijke kenmerken van de vogeluitrusting in de winter zorgen ervoor dat hij kan opgaan in de omgeving en bijna onzichtbaar wordt voor roofdieren om te overleven in de wilde natuur van de toendra en andere gebieden.

In het voorjaar worden de nek en kop van het mannetje steenbruin van kleur, op deze basis creëren ze een scherp contrast met het lichaam.

Waar de witte patrijs leeft?

Foto: Patrijs in Rusland

Deze vogel leeft in de koude streken van het noordelijk halfrond - de noordelijke uitlopers van de taiga en de toendra met bos-toendra.

Verdeeld in de volgende gebieden:

  • Canada;
  • Alaska;
  • Groenland;
  • Verenigd Koningkrijk;
  • Scandinavisch schiereiland;
  • noordelijk deel van Rusland van Karelië in het westen tot Sakhalin in het oosten.

Patrijzen in het noorden worden verspreid tot aan de kust van de Noordelijke IJszee; ze bewonen veel arctische eilanden, zowel in de buurt van Eurazië als in de buurt van Noord-Amerika. Wonen ook op de Aleoeten. In Europa neemt het leefgebied al enkele eeuwen langzaam af: al in de 18e eeuw werden witte patrijzen gevonden tot aan het midden van Oekraïne in het zuiden.

In het Verre Oosten neemt ook het leefgebied af: 60 jaar geleden werden deze vogels nog steeds in aanzienlijke aantallen gevonden nabij Amoer zelf, nu is de verspreidingsgrens ver naar het noorden teruggetrokken. Nu zijn ze echter overal in Sakhalin te vinden, wat er niet eerder was - dit gebeurde omdat donkere naaldbossen op het eiland werden gekapt.

Ze nestelen zich graag langs de oevers van mosmoerassen. Vaak leven ze in de bergen, zelfs vrij hoog, maar niet hoger dan de subalpiene zone. Ze kunnen nestelen in open gebieden in de toendra, dicht bij struiken, ze voeden zich.

Van de koudste noordelijke regio's, zoals de eilanden van het noordpoolgebied, trekken vogels voor de winter naar het zuiden, maar niet ver. Degenen die in warmere gebieden wonen, vliegen nergens heen. Meestal vliegen ze langs de rivierdalen en blijven dicht bij hen om te overwinteren, en onmiddellijk na de komst van de lente gaan ze op dezelfde manier terug.

Nu weet je waar de witte patrijs leeft. Laten we eens kijken wat ze eet.

Habitat

Patrijs met wit verenkleed is van oudsher een vogel met koude breedtegraden, die worden gekenmerkt door een grote hoeveelheid regen en lange, strenge winters. Voor haar wordt het huis van de taiga-, toendra- en bos-toendra-zones overwogen. Ze nestelt zich het liefst in moerassen waar veel turf en mos is..

Ptarmigan leeft in Noord-Amerika, Eurazië en Groenland. Hij komt ook voor in de moerassen van Schotland en Engeland. Wat het grondgebied van Rusland betreft, hier woont ze op Sakhalin en Kamchatka.

Wat eet een witte patrijs?

Foto: Vogelpatrijs

Plantaardig voer heeft de overhand in het dieet van ptarmigan - het beslaat 95-98%. Maar dit geldt alleen voor een volwassene, omdat de kuikens worden gevoed met insecten - dit is nodig voor een snelle groei.

Een volwassene eet:

In de winter is het voedsel van patrijzen behoorlijk eentonig, het bestaat uit scheuten en knoppen van bomen: wilg, berk, els; vogels eten ook katjes, maar in kleinere hoeveelheden. In november-december, wanneer de sneeuwbedekking ondiep is, voeden ze zich actief met bosbessenstelen. Naarmate de sneeuwlaag groeit, eten er steeds meer hoge boomtakken rond. Hierdoor kunnen ze de hele winter door eten. In het vroege voorjaar, wanneer de hoogte van de sneeuwbedekking niet meer groeit, is hun voedsel snel uitgeput. Dit is de moeilijkste tijd voor vogels, ze moeten overschakelen naar dikkere en grovere scheuten - ze zijn moeilijker verteerbaar, terwijl de voedingswaarde lager is.

Daarom, als de koude lente aanslaat, verliezen patrijzen veel gewicht. Dan hebben ze misschien geen tijd om te herstellen en doen ze dan geen metselwerk. Wanneer ontdooide plekken verschijnen, komt er een breder dieet voor hen beschikbaar: bladeren, veronica bessen en bosbessen, paardenstaart steken uit onder de sneeuw.

Dan verschijnen er verse groenten en blijven alle voedingsproblemen achter. In de zomer is het dieet divers, het omvat gras, bessen, zaden, mos, bloemen van planten en patrijs kan ook paddenstoelen eten. Tegen augustus beginnen steeds meer bessen te eten: dit is voor hen het lekkerste eten. Meestal eten ze bosbessen, bosbessen, bosbessen en rozenbottels. Veenbessen worden in de winter gelaten en worden in het voorjaar gegeten.

Alleen kuikens jagen speciaal op insecten, maar ze doen het heel behendig, en ze eten ook weekdieren en spinnen. Ze hebben veel eiwitten nodig om snel te groeien. Volwassen vogels vangen alleen levende wezens, die bijna op de snavel terechtkomen, omdat deze een kleine plaats inneemt in het patrijzenmenu.

Voeding

De patrijs vliegt vrij zelden en zoekt daarom zelf voedsel op de grond. De basis van zijn dieet is verschillende struikachtige vegetatie. Kies voor hun broedvogels meestal de hummocky toendra-gebieden waar voornamelijk wilg, dwergberk en bes groeien. Afgewikkeld leven deze vogels alleen in de zuidelijke regio's, patrijzen uit de noordelijke regio's vliegen daar ook naar de winter.

In de winter leven ze in de dikte van sneeuw, waardoor er speciale kamers met lucht worden gevuld. Om zichzelf te voeden, moeten vogels bewegingen maken. In de winter eten ze knoppen en scheuten van bomen en struiken. Ze houden vooral van wilg, groeien in de buurt van meren, evenals scheuten van dwergberken. In de zomer voeden ze zich met bladeren, bessen, zaden en insecten. Deze laatste vormen niet meer dan 3% van de totale hoeveelheid voedsel. Van de bessen verdienen bosbessen, veenbessen, meidoorn en bosbessen de voorkeur.

Het dieet van de vogel is voornamelijk caloriearm, dus hij eet veel en vult een enorme struma. Voor een betere vertering van hard voedsel moeten vogels kleine steentjes inslikken.

Kenmerken van karakter en levensstijl

Foto: Patrijs in de winter

Ze leven in packs, verspreiden zich alleen tijdelijk wanneer het broedseizoen begint. Een kudde heeft gemiddeld 8-12 individuen. Tijdens de vlucht naar het zuiden vormen ze veel grotere groepen van 150-300 patrijzen. De meest actieve 's ochtends en' s avonds slapen ze midden op de dag 's nachts. De mannetjes zijn de hele nacht actief tijdens de paring. De vogel leidt voornamelijk een levensstijl op het land en stijgt meestal niet overdag op, hoewel hij wel in staat is om lange afstandsvluchten te maken. Hij weet snel te rennen en is nauwelijks merkbaar op het terrein: in de winter versmelt hij met sneeuw, in de zomer met haken en ogen en de grond. Als je aan een roofdier moet ontsnappen, kan het omhoog vliegen, hoewel het in eerste instantie probeert te ontsnappen.

Ondanks migraties naar het zuiden, brengen patrijspatrijzen zes maanden of langer door in de sneeuw, en op dit moment trekken ze er passages doorheen en brengen ze het grootste deel van hun tijd daarin door: in koude omstandigheden besteden ze meestal een minimum aan energie aan voeding. In de winter gaan ze 's ochtends naar buiten en voeden ze zich in de buurt. Als het eten op is, beginnen ze direct na vertrek om een ​​vlucht te maken naar de voederplaats: meestal niet meer dan een paar honderd meter. Ze bewegen in een kleine kudde. Tijdens het voeden kunnen ze stuiteren tot een hoogte van 15-20 cm, in een poging de knoppen en takken hoger te krijgen.

Ze voeden zich een uur actief, dan langzamer, en in de middag rusten ze en keren terug naar hun cel onder de sneeuw. Een paar uur later begint de tweede voeding, 's avonds. Vlak voor zonsondergang wordt ze het meest intens. In totaal wordt 4-5 uur besteed aan het voeren, dus als het daglicht erg kort wordt, moet je een pauze weigeren. Als de vorst te sterk is, kunnen vogels een paar dagen in de sneeuw blijven.

Interessant feit: de lichaamstemperatuur van de patrijs is 45 graden en dat blijft zo, zelfs bij de meest strenge vorst.

Levensstijl

Patrijzen kloppen samen in kleine kuddes van 10-15 individuen en vormen alleen paren tijdens het broedseizoen. Deze vogels leiden een levensstijl op het land. Door zijn kleur is hij gemakkelijk te maskeren. Ze zijn overdag wakker en 's nachts verstoppen ze zich in dichte begroeiing. Patrijzen vliegen zeer zelden en zelfs dan alleen over korte afstanden. De belangrijkste manier om het te verplaatsen, is door snel te rennen..

Deze vogel is heel voorzichtig. Op zoek naar voedsel voor zichzelf, beweegt ze voorzichtig en bijna geruisloos, af en toe rondkijkend. Na het gevaar te hebben gevoeld, bevriest het eerst, laat zijn tegenstander dichterbij en gaat dan plotseling scherp van start. Vóór de vlucht verzamelen vogels zich in grote koppels, die uit 200-300 individuen kunnen bestaan.

Sociale structuur en reproductie

Foto: Patrijs

In het voorjaar proberen mannetjes op verschillende manieren de vrouwtjes neer te leggen: ze worden in verschillende poses, voeren een speciale vlucht uit en schreeuwen. Je kunt ze van ver horen en ze kunnen de hele dag bijna zonder pauze praten. Dit doen ze het meest actief in de ochtend en dichter bij de avond. Vrouwtjes kakelen. Er kunnen conflicten ontstaan ​​tussen mannen voor een beter territorium, en ze vechten met grote bitterheid, soms eindigt zo'n gevecht met de dood van een van de deelnemers. De bepaling van paren gaat lang door: terwijl het weer veranderlijk is.

Wanneer de hitte eindelijk is ingesteld, meestal in de tweede helft van april of in mei, worden de paren uiteindelijk voor het hele seizoen vastgezet. Het vrouwtje is bezig met het apparaat van het nest - het is maar een kleine depressie. Ze bekleedt het met takken en bladeren om het zachter te maken, het wordt zelf meestal in struiken gevonden, dus het is moeilijker op te merken.

Wanneer het apparaat van het nest eindigt, legt het 4-15 eieren, soms zelfs meer. De kleur van de schaal is lichtgeel tot felgeel, het heeft vaak bruine vlekken, de vorm van eieren is peervormig. Het duurt drie weken om ze uit te broeden, en al die tijd blijft het mannetje in de buurt en bewaakt het nest: hij kan hem niet beschermen tegen grote roofdieren, maar hij kan wel wat vogels en knaagdieren verdrijven. Als een persoon het nest nadert, doen de witte patrijzen niets en laten hem het nest zelf binnen.

Nadat de kuikens zijn uitgekomen, brengen de ouders ze naar een veiliger plek, soms komen 2-5 broeden samen en blijven bij elkaar - dit biedt een betere bescherming voor de kuikens. Twee maanden blijven ze bij hun ouders, gedurende deze tijd groeien ze bijna zo groot als een volwassen vogel, en kunnen ze zelf eten vanaf de eerste levensdagen. Ze bereiken de puberteit tegen het volgende paarseizoen.

Nuttige eigenschappen van patrijsvlees

Samenstelling en beschikbaarheid van voedingsstoffen

Patrijsvlees bevat een aantal vitamines (, PP, groep B,,), macro-elementen (fosfor, calcium, magnesium, kalium, natrium, zwavel, chloor) en sporenelementen (fluor, koper, tin, nikkel, kobalt, molybdeen).

Nuttige en helende eigenschappen

De genezende eigenschappen van pluimvee zijn door Avicenna beschreven in de "Canon of Medical Science" en kunnen momenteel worden toegepast. Patrijsvlees verwijst naar dieetproducten, zoals bevat praktisch geen cholesterol, dus het kan worden geconsumeerd met overgewicht, ziekten van het maagdarmkanaal, longen en bronchiën, chronische obstipatie. Ook, volgens de oude genezer, verbetert patrijsvlees de mannelijke kracht en verbetert het de aantrekkingskracht tot het andere geslacht. De stoffen waaruit patrijsvlees bestaat, helpen het hemoglobinegehalte in het bloed te normaliseren en het zenuwstelsel te kalmeren.

Patrijs is de meest bekende en populaire vogel onder jagers..

Velen kennen haar van kinds af aan. Met zijn kenmerken lijkt het op een huis en behoort het tot het gezin.

Alle vogels van deze soort zijn meestal sedentair. Bovendien, om te overleven, moeten ze veel tests ondergaan onder extreme omstandigheden. Er zijn verschillende soorten patrijzen, die tot op zekere hoogte van elkaar verschillen in hun externe gegevens en gedrag.

Natuurlijke vijanden van patrijzen

Foto: Hoe ziet een witte patrijs eruit?

Veel verschillende roofdieren kunnen een witte patrijs eten: bijna elk van de grote, als hij het maar kan vangen. Daarom zijn er veel gevaren in de natuur voor, maar tegelijkertijd hebben de meeste roofdieren het niet in een constant dieet. Dat wil zeggen, ze vangen het alleen van geval tot geval, jagen er niet op en brengen daarom geen grote aantallen schade toe.

Er zijn maar twee dieren die regelmatig op korhoenders jagen: giervalk en poolvos. De eerste zijn bijzonder gevaarlijk omdat ze niet uit de lucht kunnen worden gered: ze vliegen veel beter en sneller. De patrijs kan er alleen uit komen in holen in de sneeuw, in de zomer heeft hij meestal nergens te verbergen.

Omdat de gyrfalcons zeer effectief zijn tegen patrijzen, worden ze zelfs door mensen gebruikt om op zulke vogels te jagen. Er zijn echter relatief weinig gyrfalcons in de natuur, en hoewel ze allemaal veel prooien nodig hebben voor voedsel, brengen ze nog steeds niet veel schade toe aan de patrijspopulatie. Een ander ding zijn poolvossen. Er zijn veel van deze roofdieren in de leefgebieden van patrijzen, en ze jagen doelgericht, en daarom hebben zij de grootste invloed op het aantal soorten.

Lemmings nemen ook een belangrijke plaats in in deze keten: het begint allemaal met een toename van hun aantal, waarna er meer poolvossen op hen jagen, het aantal lemmingen afneemt door actieve uitroeiing, poolvossen overschakelen op patrijzen en die ook kleiner worden, wat resulteert in een afname voerbasis is al het aantal poolvossen verminderd. Lemmings, en dan patrijzen actief broeden, begint de cyclus opnieuw.

Er zijn meer gevaren voor patrijskuikens: vogels zoals een zilvermeeuw, burgemeester en jagers kunnen ze slepen. Ze vernietigen ook nesten en voeden zich met eieren. Mensen zijn niet zo'n belangrijke vijand voor patrijzen: in de leefgebieden van deze vogel zijn er maar een paar en hoewel er op wordt gejaagd, sterft slechts een klein deel van de witte patrijzen daardoor.

Partridge Hunt

Het seizoen begint in augustus, wanneer de uitgekomen kuikens al volwassen zijn en duurt tot december. Zoals ervaren jagers adviseren, is de beste tijd van de dag waarop de patrijsjacht succesvol is, de vroege ochtend, wanneer de zon al is opgekomen, maar de dauw net begint te drogen. Op dit moment gaat de patrijs naar de voederplaatsen. In de praktijk worden twee soorten jacht gebruikt: met een hond en jagen vanuit een benadering.

Jagen met een hond

Je hebt een goede gehoorzame hond nodig. Staande honden zijn het meest geschikt, ze zoeken snel en koppig naar wild en verhogen het op bevel van de eigenaar. Een ervaren hond komt het peloton binnen vanaf de andere kant van de jager. Op dit moment moet je bereid zijn om met een pistool te schieten. Patrijsjacht (willekeurig) omvat het gebruik van fracties nr. 5-7.

Na het schot stijgt de kudde of verspreiden sommige vogels zich in de struiken. Om te kunnen blijven vissen, moet u de vluchtrichting van de kudde volgen. De beweging is ongecompliceerd en de afstand is meestal 300-450 m. Het is veel gemakkelijker om op een gedeelde kudde te jagen. Nadat de hond de vogels voor de tweede keer heeft grootgebracht, zal het schieten effectiever zijn..

Jagen vanuit de aanpak

Jagen vanaf de nadering is zonder hond. De beste tijd is wanneer de patrijs gaat voeren. Je moet uiterst voorzichtig en attent zijn, om op grote afstand naar vogels te zoeken, kun je het beste een verrekijker gebruiken.

Wanneer de kudde wordt gedetecteerd, wordt het eerste schot geschoten met een schot van een pistool op een zittende vogel en vervolgens.